Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora razmišlja o iskorištavanju hidropotencijala Tare


Rijeka Tara, arhivska fotografija
Na Dan planete u Crnoj Gori ponovo se priča o iskorištavanju hidro potencijala rijeke Tare.

Iako se činilo da još od neuspjeha u namjeri da gradi HE Buk Bijela Vlada više ne razmišlja o mogućim projektima na toj rijeci, ministar ekonomije Branko Vujović poručio je da nema ekološkog niti ekonomskog rezona da se ne priča o prevođenju dijela vode iz Tare u rijeku Moraču.

Ekolozi i energetičari kažu da je prevođenje dijela vode iz Tare u Moraču složen proces, koji se mora sprovoditi sa međunarodnim okruženjem, odnosno kako zahtijevaju njihovi propisi, ali izgubiti oko 1.000 megavata koje bi mogli imati prevođenjem viška vode je neopravdano, kazao je Vujović u razgovoru za Vijesti.

On je naglasio da očekuje i razumijevanje od Srbije, Bosne i ostalih sa kojima treba razgovarati na tu temu.
Jer sam uvjeren da ovoga momenta Vlada Crne Gore nema novac kojim bi pokrenula priču oko prevođenja dijela voda Tare u Moraču


Na pitanje hoće li Vlada inicirati zahtjev u tom smjeru, Vujović je kazao da postoji mogućnost, ali da prvo treba napraviti dobru pripremu, argumente i kontaktirati partnere za donošenje takve odluke.

Energetičar i geolog Strahinja Bulajić za RSE kaže da ministrova ideja, iz ugla energetike lijepo zvuči, ali smatra da je trenutno neizvodljiva:

"Jer sam uvjeren da ovoga momenta Vlada Crne Gore nema novac kojim bi pokrenula priču oko prevođenja dijela voda Tare u Moraču."

Devastirani kanjon

Izjava ministra Vujovića o prevođenju dijela vode rijeke Tare u Moraču, predstavlja čistu manipulaciju i skretanje pažnje sa gorućih problema sa kojima se Vlada trenutno suočava, kažu u ekološkoj NVO Green Home.

Drako Pajović, arhivska fotografija
"Kao što znate ta priča je odavno završena. Ne samo za nas, već i za ljude iz Vlade. Takva namjera nema uporište ni u zvaničnim vladinim dokumentima i mi cijenimo da je to jedna obična manipulacija, nastavak sijanja magle u procesu planiranja korišćenja hidro potencijala u Crnoj Gori. Ministri Vujoviću bi svakako, možda bilo pametnije da ode do Nikšića i da se pozabavi realnim ekonomskim problemima, nego da nam iznosi svoje observacije koje, kao što vidimo, zavrjeđuju veliku medijsku pažnju,"
rekao je Darko Pajović iz Green Home-a.

I ako bi Vlada nabavila novac za prevođenje dijela Tare u Moraču pitanje je da li bi dobila međunarodnu podršku za takav projekat zbog štete koju bi Tara potencijalno pretrpjela.

"U toj varijanti skretanja dijela Tare u Moraču dobija se akumulacija otprilike HE Koštanica. Tu bi bio pad od nekih 700 metara i to je , energetski posmatrano vrlo povoljno. E sada , uzimanje ta 22 kubika sasvim sigurno ne bi ostalo bez posljedica po tok Tare, po pitanju bio diverziteta i slično," rekao je energetičar Strahinja Bulajić.

Bulajić predlaže Vladi da se, umjesto Tarom i Moračom, pozabavi neiskorišćenim potencijalima kanjona rijeke Pive.

"Zašto ne ići na iskorišćenje već devastiranog kanjona? Imamo HE Lonci na Komarnici i samim tim što će Republika Srpska i Srbija da prave nisku varijantu Buk Bijele, onda se elektro-energetskom sistemu Crne Gore jednostvano nameće HE Kruševo na 12 kilometru nizvodno od brane HE Piva. Govorimo sada o Tari, govorimo o Morači, govorimo o ne znam čemu, a za iste novce, koje su oni predlagali za Moraču evo, mi nudimo ove projekte za koje ćemo sasvim sigurno dobiti više energije, više proizvodnje, a za iste pare."

Skupština je krajem 2004. usvojila Deklaraciju o zaštiti Tare, kojom se trajno zabranjuju bilo kakvi zahvati ili radovi u kanjonu rijeke Tare, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Bilo kakvo iskorištavanje hidropotencijala rijeke Tare zabranjeno je i Prostornim planom CG kao i vladinom Strategijom energetike.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG