Dostupni linkovi

Dan Evrope: Više rada, manje slavlja


Šef Delegacije EU u Crnj Gori Leopold Maurer, foto: Savo Prelević
Šef Delegacije EU u Crnj Gori Leopold Maurer, foto: Savo Prelević
Dvostruki praznik, 9. maj, koji se slavi kao Dan pobjede nad fašizmom, ali i kao Dan Evrope, u Crnoj Gori je ove godine samo obilježen u nedjelju topovskim plotunima u čast pobjede savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Danu Evrope u ponedjeljak nije posvećen nijedan značajniji događaj.

Prethodnih godina, Dan Evrope je, vjerovatno zbog aktuelnog evro-integracionog procesa, preuzeo primat nad Danom pobjede nad fašizmom. Iako se značaj ovog starijeg praznika nije umanjivao, Dan Evrope je bio očigledniji. Organizovane su razne manifestacije. Na centralnom podgoričkom trgu su se okupljali osnovci i srednjoškolci, bilo je mnogo balona plave i žute boje.

Pretprošle godine, centralna svečanost je organizovana na Žabljaku, gdje se našao kompletan državni vrh, ministri, parlamentarci, predstavnici diplomatskog kora, a Evropsku uniju je predstavljao njen ambasador u Crnoj Gori Leopold Maurer. Prošle godine, Dan Evrope se, kako je objašnjeno, zbog krize, skromno pominjao.

Iako ovog 9. maja, u ponedjeljak, nema značajnih manifestacija, Dan Evrope će ipak biti obilježen. Deveti maj će biti proslavljen 12. maja.

Tada će u Crnogorskom narodnom pozorištu biti održan svečani koncert koji su zajednički organizovali Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvo vanjskih poslova i Evropski pokret, čiji generalni sekretar Momčilo Radulović, za naš Radio kaže da je svečanost morala biti odložena zbog organizacionih razloga.

"Čini se da obilježavanje 9. maja možda danas u drugom planu u odnosu na ono za šta se moralo uraditi prije 9. maja i za ono što će se morati uraditi nakon 9. maja. Zato kažem da je taj koncert ozbiljne muzike možda čak i dosta simboličan zato što se nalazimo u jednoj vrlo ozbiljnoj fazi a naše društvo u ozbiljnim reformama gdje moramo stvarno, čini mi se, da mnogo više vremena posvetimo radu nego slavlju, što je do sada često bio slučaj"
, rekao je Radulović.

O trenutnom statusu Crne Gore u procesu priključenja Evropskoj uniji, razgovarali smo sa građanima Podgorice, koji iskazuju različite ocjene o kvalitetu i dinamici evro-integracije.



Iako dio građana ima utisak da je proces priključivanja Crne Gore Evropskoj uniji bio dinamičniji, odnosno, da je u zadnjih nekoliko mjeseci došlo do izvjesnog zastoja, generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović kaže da je to samo privid.

"Znam mnogo toga što se, da tako kažem, događa iza scene. I vladin sektor i NVO radi puno stvari koje nijesu toliko javne jer sve je manje mjesta za različite vrste konferencija, savjetovanja, a mnogo više potrebe za pravim radom unutar samih institucija. Vrijeme priča već polako prolazi, posebno vrijeme praznih statističkih podataka. To je nešto što je iza nas"
, kaže Radulović.
XS
SM
MD
LG