Dostupni linkovi

Crna Gora čini sve da što prije evakuiše građane


Sa demonstracija protiv libijskog predsjednika Moamera Gadafija u Tobruku, 17. februar 2011.
Sa demonstracija protiv libijskog predsjednika Moamera Gadafija u Tobruku, 17. februar 2011.
Kako je saopšteno u Podgorici, crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova čini sve da prve crnogorske građane iz Libije, evakuiše već u utorak.

Oko 80 crnogorskih radnika uposleno je u Libiji na raznim lokalitetima na izgradnji putne infrastrukture, od kojih se najveći broj nalazi kod luke u Raš Lanufu gdje su radili u okviru rusko-srpsko-crnogorskog konzorcijuma IMK.

Njihova bezbjednost, prema riječima direktora za konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Željka Stamatovića nije ugrožena.

Prve evakucije Stamatović očekuje već u utorak.

"Postoji velika nada da se danas jedan broj naših građana koji se nalaze u Tripoliju preveze, a ostali koji se nalaze u drugim područjima nadam se da ćemo narednih dana naći način da zajedno sa drugim državama da i njih evakuišemo. Danas smo razgovarali sa italijanskim organima. Oni kažu da njihovi avioni redovno lete i da za sada nijesu uvodili vanredne letove. To je dobar indikator da se može organizovati neki vanredni let za koji očekujemo da ćemo danas imati sa Ministarstvom vanjskih poslova Srbije. A u područjima gdje nemaju aerodrome za međunarodni saobraćaj nastojimo da organizujemo drugu vrstu prevoza, brodom", kazao je Stamatović.

Crnogorski radnici po cijeloj Libiji

Kako je izjavio jedan od vlasnika konzorcijuma IMK Dušan Radović crnogorski radnici pokušaće da napuste tu državu brodovima, jer je otpala mogućnost prevoza avionom.

Ono što prema Stamatovićevim riječima dodatno otežava situaciju jeste što se crnogorski radnici nalaze po cijeloj Libiji, a ne samo oko većih gradova.

"Imamo i pojedinačnih javljanja i kontakata sa članovima porodica koji su u Crnoj Gori, koji nam prijavljuju da su njihovi članovi na nekim radilištima ili lokacijama van ovih navedenih, tako da se nekoliko osoba nalazi i na nekim naftnim poljima dosta udaljenim od Tripolija i mi pokušavamo da stupimo u vezu sa njima i da vidimo na koji način bi se mogao organizovati njihov prevoz i evakuacija iz Libije", kazao je Stamatović.

Na pitanje da li ima pouzdanih informacija da li je napadnut kamp radnika u Raš Lanufu kako je dojavljeno srpskom MIP-u i ima li među tim radnicima i crnogorskih državljana Stamatović je odgovorio:

"Mi nemamo podatke da je bio neko od crnogorskih državljana, a dobili smo informaciju da je tamo bilo upada i da su im neke stvari odnesene, ali da nije bilo ugrožavanja bezbjednosti radnika u samom kampu".


Crna Gora nema svoje diplomatsko predstavništvo u Libiji zbog čega su, kako ističu u ministarstvu vanjskih poslova u stalnom kontaktu sa ambasadom Srbije koja u Libiji zastupa interese Crne Gore ali i sa ambasadom Rusije i drugih zemalja u Tripoliju.
XS
SM
MD
LG