Dostupni linkovi

Pušači ne odustaju ni nakon poskupljenja


Ilustracija
Početak godine je pušačima u Crnoj Gori donio veće cijene cigareta koje sada u prosjeku koštaju 10 do 20 odsto više nego što su koštale do 1. januara 2010.

Čini se da su najsiromašniji građani i najstrastveniji pušači i da ih, po svemu sudeći, ni najnovije poskupljenje cigareta neće udaljiti od omiljenog poroka.Računica je jasna svakom pušaču ali i pored iskazane volje i načelne odlučnosti pojedinih da ostave cigarette pitanje je koliko će ih to i zaista učiniti.

Obično će svako od nas pomisliti da će se na to da ostave duvan najprije odlučiti oni najsiromašniji , koji prema statistikama najviše i konzumiraju cigarete.

No, nije baš tako, smatra psihološkinja Aida Perović Ivanović, koja kaže da je čvrsta ta ovisnička veza najsiromašnijih pušača i njihovog omiljenog poroka. Ovako objašnjava zašto je to tako:

"Najsiromašniju u društvu najvjerovatnije će ostati privrženi toj lošoj navici upravo da bi pokušali sve stresove koji im se gomilaju, pa i zbog tih poskupljenja da na neki način amortizuju u odnosu na ostale stvari. Ja sam u jednoj prilici bila frapirana i iznenađena izjavom mojeg komšije koji mi je svojevremeno u prolazu rekao kako jedva preživljavaju i da krpe kraj sa krajem. Rekao mi je doslovno ,,Zamisli koliko nemamo para kada nemamo ni za cigare,,. Bila sam šokirana da čovjek koji ima troje djece i suprugu kaže da nema ni za cigare , umjesto da kaže da nemaju ni za hljeb."


Stanje zavisnosti


I građani nepušači koje smo sreli takođe smatraju da najsiromašniji pušači neće odustati od konzumiranja cigareta ni nakon najnovijeg poskupljenja.Domagoj Žarković iz Udruženja za borbu protiv raka kaže da u priči o psihologiji pušača ne treba zaboraviti najvažniji aspekt a to je stanje zavisnosti od duvana.

U tom stanju i najsiromašniji pušač zaboravlja na štetu koju duvan donosi njenogovom zdravlju i porodičnom budžetu.

Domagoj Žarković
"U Crnoj Gori o tome zna jako malo ljudi, nešto oko trećine da su oni u stvari pacijenti, bolesnici, ovisnici nikotinski. Poznato je da se nikotinska zavisnost može mjeriti sa heroinskom zavisnošću. Tako da će se mnogi pušači odreći mnogih stvari , na žalost i onoga što je osnovno a to je smanjenje kvaliteta prehrane, odjeće. On će svom djetetu dati manje novca za osnovne potrebštine da bi zadovoljio svoju bolest , svoju zavinsost prema cigaretama", navodi Domagoj Žarković.

U Udruženju za borbu protiv raka ipak se nadaju da će najnovije poskupljenje dovesti pušače u stiuaciju da ako ne ostave ono bar smanje broj cigareta. Značajniji uticaj na odluke pušača očekuju od onoga trenutka kada cijena cigareta dostigne evropski nivo.

"Ukoliko bi cijene cigareta u Crnoj Gori u neko skorije vrijeme mogle da dostignu evropski nivo, što je negdje oko tri eura za paklicu, onda bi mnogi dva puta razmislili da lid a nastave pušenje. To znači, ako pušač sada u Crnoj Gori troši minimum 60 eura za cigarete mjesečno ukoliko bi cijena bila evropska, odnosno tri puta veća ili 180 eura za mjesec, pušač bi onda ili smanjio broj cigareta ili bi se, što mi u udruženju žarko želimo u Crnoj Gori značajno smanjio broj pušača"
, zaključuje Domagoj Žarković.
XS
SM
MD
LG