Dostupni linkovi

Crna Gora između francuskog 'ne' i njemačkog 'da'


Ilustracija
Kako se približava 9. decembar i sastanak predsjednika država i vlada članica Evropske unije, raste temperatura u Podgorici oko toga da li će Brisel sa najvišeg nivoa podržati otvaranje predpristupnih pregovora sa Crnom Gorom ili će cijelu stvar odgoditi za sredinu naredne godine. Kako sada stvari stoje, Njemačka je za odluku o otvaranju pregovora, Holandija je rezervisana a Francuska protiv.

Crnogorski mediji prenose izjavu portparolke francuske vlade i ministarke za budžet u Sarkozijevoj vladi Valeri Pekre kako je stav službenog Pariza da je otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u decembru preuranjeno.

„Zvanični Pariz predlaže da se to pitanje ponovno razmotri sredinom 2012, pod pretpostavkom da vlasti u Podgorici pokažu konkretne rezultate u oblasti jačanja funkcionisanja pravne države“, izjavila je Pekre.

Prema porukama koje u posljednje vrijeme stižu od predstavnika vlasti u ključnim zemljama EU neizvjesno je kakav će stav o pregovorima sa Crnom Gorom donijeti šefovi vlada i država na briselskom sastanku 9. decembra .

Do sada je gotovo evidentno da je Njemačka za to da sa Crnom Gorom počnu predpristupni pregovori, da je Holandija rezervisana kao i da Francuska traži odgađanje te odluke .

Da li do 9. decembra crnogorska diplomatija i lobisti mogu nešto više da učine kako bi odluka za Crnu Goru bila pozitivna?

Prva adresa za odgovor na to pitanje bila nam je državna sekretarka za evropske integracije Slavica Milačić no, nije bila dostupna zbog ranije preuzetih obaveza .

U skupštinskom Odboru za međunarodne odnose i evropske integracije su optimisti, neko veći neko manji.

Crnogorska diplomatija lobira za pozitivan odgovor

Goran Danilović
iz Nove srpske demokratije kaže da u očekivanju mišljenja šefova vlada i država članica EU ostaje žal što vlast u lobiranje za datum pregovora nije uključila parlament

Zastave zemalja članica EU
Zastave zemalja članica EU
,,Ostaje još uvijek neka vrsta pritajene nade da će se možda u posljednjem trenutku stvar možda promijeniti. Mislim da je moglo biti drugačije da smo dobili pravu priliku , ne kao Vlada nego kao parlament , kao sabir različitih ljudi , kao sabir onih koji cijelo vrijeme upiru prstom u iste stvari u koje upire međunarodna zajednica , da im kažemo da nam ipak treba datum pregovora . Jer ostave li nas same da se samopopravljamo, bojim se da će to dio vlasti iskoristiti da se ne uradi ništa a domaćoj javnosti će se prodati priča kako smo mi uradili sve ali u Evropi caruje evroskepticizam“, kaže Danilović.

U manjoj članici vladajuće koalicije, Socijaldemokratskoj partiji, vjeruju u pozitivan glas iz Brisela sa sastanka čelnika EU kao i ključnih zemalja, Francuske i Njemačke.

,,Nijedna od država koje ste pomenuli nijesu potpuno, odnosno nijesu zvanično zauzele konačan stav. Čujemo oprečna mišljenja i naša je diplomatija u komunikaciji sa svim članicama EU. Mislim da nam treba strpljenja ali sam ja i dalje, prema informacijama kojima raspolažem, optimista u tom kontekstu. Sačekajmo 9. decembar“, poručuje Raško Konjević iz SDP.

I u Evropskom pokretu u Crnoj Gori primjećuju da nijedna od zemalja EU još nije konačno rekla ’da’ ili ’ne’ odluci o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom u decembru. Momčilo Radulović kaže da crnogorska diplomatija i civilni sektor lobiraju da odgovor bude pozitivan ali da ni eventualno odgađanje nije smak svijeta .

,,Svakako da je na nama da pokušamo ili eventualno izborimo najbolju moguću soluciju za nas, kao što je ova koju sam predložio – da se eventualno dobije neki okvirni datum ili okvirni mjesec u kojem bi se mogao dobiti tačan datum pregovora a da se do tada eventualno ispune neke određene formalne ili suštinske prepreke koje bi nam se, nadam se vrlo precizno definisale i postavile. Naravno, u okvirima mogućeg“, ističe Radulović za RSE.

Postavlja se pitanje kolika je težina Francuskog ne otvaranju pregovora sa Crnom Gorom u decembru i da li Njemačka može eventualnim pritiskom da privoli Francusku da ipak podrži datum za otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

Goran Danilović iz Nove srpske demokratije kaže: ,,Ne znam da li će Crna Gora biti dovoljan razlog da se malo snažnije pospore, uslovno rečeno posvađaju Francuska i Njemačka oko toga da datum dobijemo sada ili za pola godine. Ja kao opozicionar bih volio da to bude u decembru“.

Uoči sastanka predsjednika država i vlada članica Evropske unije, koji bi trebalo da razmatraju perspektive širenja EU na zemlje Balkana i Tursku, i Holandija još vaga da li će dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Crnom Gorom do kraja godine.

To pitanje Holandija će razmotriti 30. novembra kada se može očekivati konačan stav o otvaranju pregovora sa Podgoricom.

Istog dana o početku pregovora sa Crnom Gorom o članstvu u EU treba da se izjasne i parlamentarni odbori njemačkog Bundestaga. Radna grupa za evropske poslove Bundestaga prije dva dana dala je pozitivno mišljenje za početak pregovora sa Crnom Gorom.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG