Dostupni linkovi

Podignute optužnice za zločin nad Bošnjacima kod Pljevalja


Jakup Durgut, izbjeglica iz Bukovice, oktobar 2009. godine. Foto: Sead Sadiković
Jakup Durgut, izbjeglica iz Bukovice, oktobar 2009. godine. Foto: Sead Sadiković
Nakon punih 17 godina crnogorsko tužilaštvo je podiglo optužnice protiv sedam bivših pripadnika Vojske Jugoslavije i policije zbog zlostavljanja i protjerivanja Bošnjaka muslimana iz Bukovica u blizini Pljevalja tokom ratnih devedestih.

Stavljajući im na teret krivično djelo "zločin protiv čovječnosti" crnogorsko tužilaštvo je podiglo optužnicu i zatražilo određivanje pritvora za sedam bivših pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova koji se terete da su tokom 1992. i 1993. godine u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, kršeći pravila međunarodnog prava, sistematski zlostavljali i zastrašivali bošnjačko muslimansko stanovništvo u rejonu Bukovice na sjeveru Crne Gore, primoravajući ih na prinudno iseljenje. Viši sud u Bijelom Polju odredio je jednomjesečni pritvor, na zahtjev tužilaštva.

Za ovaj zločin se terete: Radmilo Đuković, Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđe Gogić, Milorad Brković, Slaviša Svrkota i Radovan Šurabić.

Predsjednik Udruženja izbjeglih Bukovičana, koji su za sobom ostavili spaljene kuće i druga materijalna dobra, Jakup Durgut ovako komentariše podizanje optužnice posije punih sedamnaest godina:
Mislim da ovih sedam optuženih nije konačan broj i da će se u nastavku procesa doći do još nekih činjenica koje su bitne za ovaj slučaj.


"Što bi naš narod rekao "Bolje ikad, nego nikad". Da je bar prije pet godina počelo rasvijetljavanje ovog događaja došlo bi se do mnogo kvalitetnijih činjenica, ali šta je tu je. Ne znam koliko je svjedoka sud do sada ispitao i do kakvih činjenica je došao. Ovo je bilo krajnje vrijeme da se slučaj Bukovica počne rasvijetljavati i odluka državnog tužioca je za pozdraviti. Nadamo se da će pravi krivci za događaje u Bukovici biti otkriveni i pravedno sankcionisani. Najgore u svemu ovome bi bilo da se neko krivo optuži ili osumnjiči što, nadam se, ni samo tužilaštvo neće dozvoliti. Mislim da ovih sedam optuženih nije konačan broj i da će se u nastavku procesa doći do još nekih činjenica koje su bitne za ovaj slučaj."

A šta je sa nalogodavcima?


Razrušena kuća u Bukovici. Foto: Sead Sadiković
Boris Raonić
, aktivista nevladinog sektora koji se bavio slučajem Bukovica, kaže da nije zadovoljan sadržajem
Ono što je već viđeno u ovom slučaju je to da će odgovarati oni koji su najnižeg hijerarhijskog nivoa, iako se veoma lako može utvrditi ko je izdavao naredbe, ko je inspirisao ove zločine.
optužnice:

"Optužnica koja je podnijeta nakon šest vraćanja se desila u predizbornom periodu i to je nešto što smo već vidjeli u Crnoj Gori, to smo gledali na primjeru deportacije, to smo gledali i najzanimljivije je bilo kada je u pitanju zločin u Štrpcima. Takođe, ono što je već viđeno u ovom slučaju je to da će odgovarati oni koji su najnižeg hijerarhijskog nivoa, iako se veoma lako može utvrditi ko je izdavao naredbe, ko je inspirisao ove zločine. Ono što je takođe veoma zanimljivo u ovom slučaju je da će optužnicom biti obuhvaćeni oni ljudi koji nijesu učestvovali u ovim zločinima i ja jednostavno ne mogu biti zadovoljan i mi koji smo pratili ovaj zločin ovo što se desilo od strane tužilaštva, a što je sigurno mi ćemo i dalje nastaviti monitoring suđenja i ukazivanje na neke informacije koje tužilaštvo i istražni sudija nije htio da obuhvati, iako smo mi tokom čitavog istražnog postupka davali kao inforamcije koje mogu biti od koristi u rasvijetljavanju ovog zločina."

Raonić skreće pažnju da u optužnici nema ni riječi o ljudima koji su navodno izgubili život tokom vojno policijskih operacija u Bukovici:

"Nama je veoma indikativno to da se u optužnici za zločin u Bukovici ne obuhvata niko ko je izvršio ubistva, već više stvaranje uslova za progon muslimanskog življa, iako je više puta ukazivano, iako su i mediji više puta ukazivali, iako smo kroz naš monitoring više puta govorili o konkretnim dokazima iz ove oblasti."


Činjenica da se u optužnici ne pominju žrtve čudi i Jakuba Durguta:

"Ne znam. To me baš čudi, iako su porodice ubijenih svjedočile, koliko mi je poznato, ali važno je da je proces počeo i mislim da će se sve dobro završiti."


U četvrtak u crnogorskom tužilaštvu nijesmo uspjeli obezbijediti sagovornika koji bi komentarisao sadržaj optužnice. Na naše pozive nije odgovarao ni Miodrag Golubović, advokat sedmorice optuženih. U rejonu Bukovice prije rata u Bosni i Hercegovini je bilo nastanjeno oko 400 ljudi, a danas tamo živi svega nekoliko porodica.

Pogledajte prilog crnogorske televizije iz 2007. godine koji sadrži i dio dokumentarnog filma o slučaju Bukovica dopisnika RSE Seada Sadikovića:



*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Proces o izručenju Ganića počinje 6. jula
Presuda za zločine u Morinju 15. maja
Vlada RS dovodi u pitanje utvrđeni broj žrtava genocida u Srebrenici
Srpski novinari ne žele da budu "krtice" Tužilaštva
Prizori koji ostavljaju dubok trag
Javna rasprava uoči odluke o žalbi
Za Vukovića i Tomića po 31 godina zatvora
Svjedočenje preživjele žrtve pokolja u Srebrenici

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović ,Sabina Čabaravdić)

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG