Dostupni linkovi

Podignuta optužnica, zatraženo produženje pritvora


Dragan Marović i Rajko Kuljača u Zavali, juni 2010
Dragan Marović i Rajko Kuljača u Zavali, juni 2010
Nakon tromjesečne istrage Vrhovno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv čelnika Budve, Rajka Kuljače i Dragana Marovića, i još deset osoba koje se terete za korupcionaške aktivnosti i zloupotrebe službenog položaja oko gradnje turističkog kompleksa i postrojenja za desalinizaciju na rtu Zavala u Budvi.

Odluku tužilaštva da podigne optužnicu i zatraži produženje pritvora za čelnike budvanske opštine komentarišu u MANS-u koja je još prije tri godine inicirila procesuiranje ovog slučaja.

"Nakon dvije godine prikupljanja dokaza i evo tri mjeseca tužilačke istrage, podizanje optužnice protiv 11 lica koja su uključena u aferu Zavala je bilo nešto što je MANS očekivao. Naravno, očekivali smo da će cijeli slučaj biti procesuiran ranije, ali smo i na neki način zadovoljni što ova priča dobija epilog pred sudom. Dio zbog kojeg nijesmo apsolutno zadovoljni je dio koji se odnosi na procesuiranje, po našem mišljenju, ključnih aktera afere Zavala, to su u prvom redu gospodin Svetozar Marović ali i ništa manje odgovorni bivši ministar uređenja prostora Branimir Gvozdenović. Na žalost, istraga, koliko mi možemo da vidimo, se nije bazirala na onaj dio krivične prijave MANS-a koja se upravo odnosila na Svetozara Marovića. Tako da strukture koje postoje na lokalnom nivou u opštini Budva i koje postoje na državnom nivou su omogućile da se Zavala desi i dalje, na žalost i to ponavljam – ostaju netaknute"
, kaže kedan od koordinatora MANS-a Dejan Milovac.

I u budvanskom ogranku opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) smatraju da ovaj proces nije vođen savjesno protiv svih odgovornih, što ukazuje na njegovu političku dimenziju.

"SNP pita Vrhovno državno tužilaštvo da li su tokom istrage saslušali bilo koga iz Ministarstva finansija ili uređenja prostora, koji su bili dužni da prije hapšenja i svih događanja, da li su radili svoj posao, odnosno vršili nazor nad provođenjem odluka opštine Budva. U odgovorima na to pitanje mi možemo vidjeti da li se ovdje radi o jednom političkom ili pravosudnom procesu"
, kaže Miomir Pejović.

Očekivanja odbrane


Advokat jednog od optuženih, Stevan Damjanović kaže da je još rano za konkretnije reagovanje, pošto nije imao uvid u optužnicu.

Dragan Marović, zamjenik gradonačelnika Budve prilikom privođenja, oktobar 2010
"Nijesam dobio optužnicu niti neku drugu odluku u vezi sa navodnim prijedlogom tužioca za produženje pritvora. Čuo sam na televiziji da tužilac predlaže pritvor po osnovu tačke 4. iz člana 195. što je potpuno neprihvatljivo jer po tom osnovu pritvor se niti može odrediti niti produžiti za krivično djelo koje je u pitanju. Vidjećemo kakav će stav zauzeti Viši sud a ja očekujem da taj sud neće prihvatiti taj prijedlog tužioca", navodi Damjanović.

Pritovor optuženima u aferi Zavala ističe u četvrtak, kada će sudsko vijeće odlučiti da li će prihvatiti prijedlog Vrhovnog državnog tužioca.

Gotovo 45 hiljada kvadratnih metara zemljišta na rtu Zavala, između Budve i Bečića, 2007. godine je kupila Zavala Invest, zajednička kompanija Mirax-a i Moninvest-a, čiji je suvlasnik bio, tada bez funkcije, bivši potpredsjednik Vlade Svetozar Marović, koji je nakon izbijanja afere u vezi nelegalne gradnje na Zavali, prodao svoj udio.

Njegov brat, inače drugi čovjek budvanske opštine, Dragan Marović je, krajem prošle godine, uhapšen zajedno sa gradonačelnikom Budve Rajkom Kuljačom, a njima se pridružio i poslanik vladajuće DPS i nekadašnji direktor budvanskog Vodovoda Đorđije Pinjatić.

Krivičnom prijavom bio je obuhvaćen i bivši potpredsjednik Vlade Svetozar Marović, zbog lažnog predstavljanja i sklapanja sporazuma u svojstvu predstavnika crnogorske Vlade, u vrijeme kada je bio bez ikakve funkcije, a bilo je i mnoštvo drugih prijava, sumnji i optužbi.

Projekat Zavala stao je prije dvije godine, a prije nekoliko dana, bord direktora ruskog Mirax-a je odlučio da i zvanično ugasi taj brend, dok kupci nekretnina na Zavali vode spor u nadi da će nadoknaditi štetu.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG