Dostupni linkovi

SNP traži raskid ugovora o zakupu Svetog Stefana


Obnova na Svetom Stefanu, april 2010, foto: Savo Prelević
Obnova na Svetom Stefanu, april 2010, foto: Savo Prelević
Budvanski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) pozvao je u ponedjeljak Vladu i hotelska preduzeća Miločer i Budvanska rivijera da raskinu ugovor o zakupu hotelskog kompelska Sveti Stefan tvrdeći da je zakupac kompanija Adriatic Propertis u ozbiljnim finansijskim problemima i da najekskluzivnije crnogorsko ljetovalište neće biti otvoreno ni sljedeće sezone.

Zakupac Sveca to, međutim, demantuje i tvrdi da poštuje i uredno izmiruje sve ugovorene obaveze prema državi Crnoj Gori.

U saopštenju za javnost ta kompanija naglašava kako je grad hotel počeo da radi ovog ljeta i podsjeća kako je u rekonstrukciju “Sveca“ umjesto planiranih 20 do sada uloženo 46 miliona eura.

Odbacuju navode da su u finasijskim problemima uz konstataciju kako ih u suprotnom Evropska banka za obnovu i razvoj ne bi uzela u obzir za razmatranje za davanje kredita.

Zakupac Svetog Stefana tako je reagovao na tvrdnje u budvanskom odboru SNP kako je u ozbiljnim finansijskim problemima pošto čeka na kredit od 38 miliona eura, zbog čega su zatražili da Vlada raskine ugovor o zakupu.

"Prvi i najosnovniji razlog zašto ugovor treba da se raskine je taj da hotel Sveti Stefan nije otvoren ni poslije toliko gromoglasnih obećanja, poslije niza obmanjivanja kojima smo bili izloženi, kako mi tako i građani Svetog Stefana i sveukupna javnost u Crnoj Gori od strane ministra Nenezića. Mi smatramo da u paketu treba da se urade dvije stvari. Da se raskine ugovor sa zakupcem hotela Sveti Stefan i da najodgovorniji za takvo stanje, ministar Nenezić, podnese neopozivu ostavku," rekao je šef odborničkog kluba SNP-a Miomir Pejović.

Šteta nemjerljiva


Ministra turizma kao glavnog krivca označavaju i u Pokretu za Promjene.

"Na jednoj strani imamo investitora koji na neki način je pokazao da finansijski nema moć da projekat izvede do kraja a na drugoj strani imamo problem a to je ministar koji ne želi da prizna očiglednu činjenicu nego već godinama priča jednu te istu priču koju bi smo mogli sažeti naprosto , da je to bajka u koju viđe ni sam ne vjeruje," šef stručnog tima za turizam Miloš Bigović.

Resorni ministar Predrag Nenezić više puta je odbacio optužbe tvrdeći da se zakupac Svetog Stefana Adriatic Propertis drži ugovora.

Tta kompanija svečano je otvorila Sveca još u julu uz tenor Andreu Boćelija u prisustvu vrha crnogorske Vlade. No, iako je zakupac najavio kako će, poslije test gostiju, prve komercijalne goste primiti u septembru, do toga nije došlo a radovi su u međuvremenu stali.

"Mi se bojimo da postojeći problemi i oko rekonstrukcije i oko otvaranja hotela Sveti Stefan mogu da budu samo jedna uvertira za sve ono što će se dešavati u budućnosti .Da vas podsjetim, tu je planirana izgradnja apartmana, izgradnja vila i još nekih drugih sekundarnih stambenih jedinica .Kakve sve to posljedice može da izvede i da donese po ambijentalni izgled samog Svetog Stefana to je ono što treba tek da se vidi. To stanje definitivno je uzelo maha toliko da se više ne može ispraviti ničim drugim do raskidom ugovora ili podnošenjem ostavke ministra turizma. Jednostavno jedno od to dvoje mor ada se desi da bis e krenulo naprijed," smatra Bigović.

U međuvremenu prema riječima Miomira Pejovića iz budvanskog SNP-a, Crna Gora i grad hotel Sveti Stefan trpe nemjerljivu štetu:

"Ako imate jedan turistički brend kakav je Sveti Stefan, koji godinama zuri prazan, automatski crnogorski turizam i jedan od njegovih simbola postaju samim tim i umanjeniji na svjetskom turističkom tržištu. Samim tim i korist od turizma kao glavne privredne grane Crne Gore trpi nenadoknadive gubitke."
XS
SM
MD
LG