Dostupni linkovi

Montenegro airlines u dugovima


Montenegro Airlines
Montenegro Airlines
Kontradiktorno objašnjenje u četvrtak četverosatnog zadržavanja aviona Montenegroerlajnza u Prištini i odluka o ukidanju letova ka glavnim gradovima Kosova i Makedonije skrenula je pažnju na dešavanja u nacionalnom avioprevozniku.

Nakon medijskih izvještaja kako je avion kasnio zbog duga Montera od pola miliona eura prištinskoj vazdušnoj luci i da je poletio tek nakon što je uplaćeno 50.000, to je najprije demantovala portparolka prištinskog aerodroma Valentina Gara.

"To je laž! Taj avion je uzletio ali bilo je tehničkih problema. To je odgovor Međunarodnog aerodroma u Prištini", rekla je portparolka.

Saopštenjem za javnost potom se oglasio portparol Montenegroairlinesa Nenad Marković, pojašnjavajući kako je njihov avion kasnio zbog čekanja putnika iz tranzita i da sa tim nema veze suspenodovanje letova za Prištinu i Skoplje.

Nedugo potom drugačiju priču čuli smo od prvog čovjeka crnogorske avio kompanije Zorana Đurišića. U Intervju podgoričkom radiju Antenam M priznao je kako Monter prištinskom aerodromu duguju 380 000 eura.

Zoran Đurišić, foto: Savo Prelević
"Bio je takav potez, njihov. Na takav način smo iznenađeni s obzirom da smo lećeli tamo dva puta. Taj, neki eventualni dug 380 hiljada eura - ne bježimo od toga duga. Nijesmo nikome ostali dužni a nećemo ni njima. Razočaran sam tijem postupkom", rekao je Đurišić.

Đurišić je potvrdio i dug od 40.000 bečkoj, 60.000 frankfurtskoj vazdušnoj luci. Na pitanje koliko je trenutno ukupno dugovanje Montenegroerlajnza odgovorio je:

"Oko milion eura je neki aktivni dug za usluge koje dobijamo. To je nešto što je pod kontrolom."


No Đurišić se požalio kako Montenegroerlajnz u posljednje 4 godine nije primao državne subvencije i kako je finansijska situacija u kompaniji teška. Da je to tako pokazuje i informacija koju prenosi podgorička štampa kako se dio pilota odlučio da tuži MONTER pošto ne primaju plate od novembra.

Loša uprava


Kako se nacionalna aviokompanija našla u toj situaciji nakon što se godinama dičila sve uspješnijim poslovanjem, ekspanzijom broja putnika, sve većim brojem aviona i destinacija na koje lete? Kratak komentar na dešavanja u MONTERU dobili smo u Ministarstvu saobraćaja .

"U vezi sa aktuelnim saznanjima kada je u pitanju Montenegro erlajns, Ministarstvo će se odmah u pisanoj formi obratiti predstavnicima državnog kapitala da nas u najhitnijem roku obavijeste o čemu se radi i sa svim potrebnim analizama i čim dobijemo odgovore reagovaćemo u skladu sa z
'Ne znamo šta se tamo dešava iako u upravi sjede visoki funkcioneri vladajuće oligarhije', kaže član skupštinskog Odbora za ekonomiju Radojica Živković.
akonskim mogućnostima"
, kaže portparolka Ministarstva saobraćaja Ivana Pejović.

U čemu uzroke posrtanja Montenegroerlajnza vidi član skupštinskog Odbora za ekonomiju iz Nove srpske demokratije Radojica Živković:

"Prevelika zaduženost, kupovanje vazduhoplova u inostratstvu i vjerovatno je zbog toga došlo do gubitaka. Vjerovatno ima i nesavjesnog poslovanja. Prije dvije godine je izbila jedna afera koja je ekspresno zataškana. Ne znamo šta se tamo dešava iako u upravi sjede visoki funkcioneri vladajuće oligarhije. Očekujemo njihovo reagovanje. Vjerujem da je, ako što je sve u Crnoj Gori naduvano, naduvano i uspješno poslovanje Montera."


Šef stručnog tima za finansije u Pokretu za Promjene Zarija Pejović takođe kao jedan od uzroka lošeg poslovanja nacionalnog avioprevoznika vidi nedomaćinsko i netransparteno poslovanje kompanije

"Prosto činjenica da se loše finansijsko poslovanje u jednom javnom preduzeću krila od javnosti. Načelo transparentnosti mora biti pravilo za privatne kompanije, a kamoli za državne. Smatram da bi Državna revizorska institucija trebalo da uradi izvještaj stanja u Montenegro erlajnsu i vjerujem da bi Skupština Crne Gore, koja ima kontrolnu ulogu trebalo da traži taj izvještaj i da se na osnovu toga donose zaključci o budućnosti nacionalne avio kompanije. Ako vidimo stanje u Monteru, ne možemo a da ne napravimo jedan zaključak a to je da stiže račun za naplatu za jedno loše upravljanje, jedan loš državni menadžment"
, navodi Pejović.
XS
SM
MD
LG