Dostupni linkovi

Zastario slučaj prijetnji smrću Aleksandru Zekoviću


Aleksandar Saša Zeković
Aleksandar Saša Zeković
Četiri godine bilo je potrebno crnogorskom državnom tužilaštvu da konstatuje kako je slučaj prijetnji smrću, praćenja i prisluškivanja istražvača kršenja ljudskih prava Aleksandra Saše Zekovića zastario.

Prvi put Zeković je u tužilaštvo pozvan prije dva dana, kada mu je osnovna tužiteljka Ljiljana Klikovac, između ostalog, saopštila i ono što je najviše začudilo Zekovića, da audio snimke prijetnji koje je na svom mobilnom telefonu snimio još u aprilu 2007, u tužilaštvu nijesu ni preslušali pošto, kako je rekla Klikovac, nijesu ni znali da postoje .

"Tužilac je veoma jasno odgovorila da je policija dužna da sav materijal koji se odnosi na predmet dostavi tužioci na dalja razmatranja i odluč
"Činjenica je da u tom predmetu nedostaje ključni dokazni materijal a to je više snimaka koji koji ukazuju na jedno ili više lica se bavili takvim krivičnim radnjama", navodi Zeković.
ivanja. Činjenica je da u tom predmetu nedostaje ključni dokazni materijal a to je više snimaka koji koji ukazuju na jedno ili više lica se bavili takvim krivičnim radnjama. U jednom trenutku našeg razgovora gospođa Klikovac kaže da ona nije ni sigurna koji su konkretni elementi krivičnog djela u tom samom predmetu. A ja sam onda pitao zašto bi mi onda bile dodijeljene mjere policijske zaštite ako nije bilo nekih elemenata ugrožavanja moje bezbjednosti. A onda je ona kazala 'Aha, pa kažite mi onda nešto više o tom periodu'"
, navodi Zeković.

Više podgoričkih elektronskih medija među kojima je i Radio Slobodna Evropa emitovali su snimke koji su zaprepastili javnost na kojima se Zekoviću prijeti zbog javnih istupa.

"Samo da vam kažem da nijeste trebali da dajete ovaj članak. Jer ako ti mi budemo namjestili da te j... ima g.... da ti dođe mnogo velika. Zato moraš da obratiš pažnju kako pišeš i šta radiš. Ima da se prilagodiš državnim interesima, jel ti jasno? Ugrožavaš bezbjednost države a to je mnogo opasno. Ja sam čovjek koji čuva državu."


Uklonjen dio materijala


Snimljeni glas navodno je odgovarao službeniku Uprave Policije Mirku Banoviću, koji je u to vrijeme bio šef obezbjeđenja direktora policije Veselina Veljovića. Na to je u izvještaju o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2007 ukazala i američka administracija.

Zeković je zatražio vještačenje u laboratoriji MUP-a Srbije ali mu to nije udovoljeno. Umjesto toga, dvije godine kasnije policija mu je saopštila kako u Crnoj Gori nema tehničkih mogućnosti za vještačenje glasa.

Sve, prema riječima Zekovića, ukazuje na to kako je neko u policiji nesavjesno radio ili zloupotrijebio položaj uklanjajući dio materijala iz predmeta.

"To ukazuje na jedan potpuno nesavjestan rad samog osnovnog državnog tužioca u tom periodu, koji, ako nije morao imati komunikaciju s
"Mogu slobodno da kažem da je u ovom predmetu postojao očigledni politički pritisak da predmet bude zatvoren na ovaj način kako je učinjeno", tvrdi Zeković.
a mnom ili nije morao možda da se vodi time šta mu policija dostavlja, ili ne dostavlja, ali je poznato da tužioci prate i pisanje medija mislim da je to bio dovoljan osnov za preduzimanje odgovarajućih službenih mjera i radnji. One su u potpunosti izostale. Mogu slobodno da kažem da je u ovom predmetu postojao očigledni politički pritisak da predmet bude zatvoren na ovaj način kako je učinjeno. Posljedice su takve da će jedan, ja bih rekao veoma važan slučaj kršenja ljudskih prava, ugrožavanja sigurnosti ostati potpuno zatvoren, nerasvijetljen"
, navodi Zeković.

Reagovala je Akcija za ljudska prava i najavila kako će predmet predati sudu za ljudska prava u Strazburu.

U toj nevladinoj organizaciji podsjetili su kako su više puta pisali vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić sa pitanjem da li je Uprava policije postupila po nalogu nadležnog tužoca i šta je tužilaštvo učinilo da provjeri da li glas koji prijeti odgovara službeniku policije. Odgovora nije bilo.

Iako je za slučaj postojalo veliko interesovanje i domaće i međunarodne javnosti crnogorsko tužilaštvo odlučilo je da predmet stavi ad akta.
XS
SM
MD
LG