Dostupni linkovi

Vojnici odustaju od odlaska u Avganistan


Pred početak obuke crnogorskih vojnika za učešće u operacijama NATO-a u Avganistanu američke instruktore dočekaće 25 odsto manje pripadnika Vojske od onih koji su se dobrovoljno prijavili za učešće u obuci, objavile su podgoričke "Vijesti". Zbog čega se dio pripadnika crnogorske Vojske predomislio i odustao od obuke i odlaska u misiju u Avganistan?

U Ministarstvu odbrane nijesmo mogli da dobijemo potvrdu ili demanti informacije da je od 85 pripadnika Vojske Crne Gore koji su započeli preliminarnu obuku za odlazak u Avganistan ostalo 64 koje će naredne sedmice obučavati američki instruktori.

Podgoričke "Vijesti" objavile su izjavu neimenovanog izvora koji je rekao da angažman u Avganistanu ima mnogo nepoznanica zbog kojih vojnici odlaze, a neke od njih su materijalne nadoknade, nijesu definisani zadaci vojske u toj operaciji, te da nema potpisanog sporazuma sa nekom od NATO članica uz koju će pripadnici Vojske Crne Gore djelovati.

Prema mišljenju penzionisanog generala Blagoja Grahovca, na djelu je sve veće nepovjerenje vojnika u civilno i vojno rukovodstvo, a tome je uzrok izgradnja neodrživog koncepta odbrane i modela vojske:

"Ovih dana dolazimo do faze, na nesreću, što već godinama upozoravam da će se desiti. Naime, Crna Gora gradi neodrživ koncept odbrane i model vojske. To vojnici prepoznaju. Drugo, zvaničnici Crne Gore vode kontraproduktivnu kampanju za priključenje Crne Gore u NATO integracije. Naprosto, ne mogu se oteti utisku da to neko radi namjerno i treći problem strateškog značaja jeste da je sve više vojnika koji nemaju povjerenje u civilno i vojno rukovodstvo. Bojim se da ulazimo u zonu kada će se ovo još više razotkriti kao krupan problem."


Aleksandar Dedović, izvršni direktor Alfa Centra, mreže za podršku članstvu Crne Gore u NATO, potvrđuje da je informacija o povlačenju dijela vojnika iz projekta odlaska u Avganistan u skladu sa ranije objavljenim podatkom da Vlada i Ministarstvo odbrane svojom kampanjom ne mogu da ubijede više od tridesetak odsto građana o potrebi Crne Gore da se priključi NATO savezu. Iako je svim svojim strateškim dokumentima Crna Gora opredjeljena za integracije u NATO, ovaj proces već dvije godine zahvaljujući netransparentnosti rada institucija rezultira činjenicom da građani, ali i pripadnici vojske, neraspolažu tačnim informacijama o tom procesu, kaže Dedović, naglašavajući da će vojnici koji će učešćem u operacijama u Avganistanu biti javni nosioci budućeg članstva u NATO moraju imati ispravne, tačne i na vrijeme prenesene informacije o njihovom angažmanu na očuvanju mira:

"Informacija o smanjenom broju zainteresovanih vojnika za učešće u mirovnim misijama je u ovom momentu potpuno tačna, to su naše procjene koje mi tokom naše aktivnosti u posljednih godinu dana sprovodimo i razgovaramo sa vojnicima tako da smo sigurni da jedno nepoznavanje zadatka, nepoznavanje prave i realne situacije i prenošenje vojnicima možda, neću da kažem natačnih, ali nedovoljno tačnih i na pogrešan način plasiranih informacija, proizilazi da Vojska Crne Gore i profesionalni pripadnici Vojske Crne Gore nemaju povjerenja u institucije, konkretno u Ministarstvo odbrane koje ih vodi, nemaju povjerenja u zadatak koji sjutra treba da im bude povjeren i sve manje njih se odlučuje za učešće u mirovnim misijama."


Jedan od uzroka za povlačenje vojske je, prema Dedoviću, neadekvatan prijem ljudi u profesionalnu vojnu službu:

"Alfa Centar se od početka zalaže da se prijem specijalnih vojnika u Vojsku Crne Gore radi isključivo na bazi dobrovoljnosti da prilikom prijema profesionalni vojnik toga dana i tog momenta iskaže svoju spremnost za učešće u mirovnim misijama u sastavu NATO, a mislim da je bespotrebno samo silom praviti veći broj vojnika, popunjavati kvotu, postizati što veći procenat popune, a potom anketirati vojnike da li dobrovoljno žele da učestvuju u misijama."
XS
SM
MD
LG