Dostupni linkovi

Advokatski bunt zbog šefice Vrhovnog suda CG


Vesna Medenica, 2010., foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, 2010., foto: Savo Prelević
Advokat Zoran Vukčević, koji zastupa Dragana Matrovića optuženog za zloupotrebu službenog položaja u slučaju Zavala, odlučio je da otkaže punomoćje u tom i ostalim predmetima u sudovima u Crnoj Gori.

Povod je izjava predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koja je nedavno u Skupštini, kako je ocijenio Vukčević, prejudicirala ishod postupka i narušila temeljne prinicpe na kojima počiva pravna sigurnost.

"U svakom slučaju, o svakom konkretnom predmetu, mora se raspravljati u sudnici i o tome moraju odlučivati stranke u postupku: tužilac, branilac i sud. Sva eventualna, druga: kuloarska nagađanja, konferencije za novinare ili eventualne prijetnje i upozorenja iz skupštinskih klupa, mislim da su apsolutno nepotrebna i da vode ka nečemu što nema nikakve veze
sa pravilnim i zakonitim sudskim postupkom", komentariše za RSE ovaj slučaj Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je nedavno u Skupštini Crne Gore, komentarišući izjave branilaca u slučaju Zavala koji uporno tvrde da sudstvo u tom predmetu donosi političke a ne pravne odluke, kazala da je to jedna od uobičajenih predstava, te da bi branilac trebalo da brani svog klijenta i da se razračunava sa optužbom, a ne sa ličnostima.

"Kada branilac, koji bi trebalo da brani svog klijenta počinje da se razračunava sa ličnostima, onda mora priznati da je to njegov poraz. Preostaje mu da korektno vrati punomoćje, a ono što je teže od toga je da vrati novac svom branjeniku", ustvrdila je Medenica.

Rasprava u Advokatskoj komori

Otkazujući punomoćje u ovom i ostalim predmetima u crnogorskim sudovima advokat Zoran Vukčević je u obrazloženju naveo da je predsjednica Vrhovnog suda ovim istupom branioce okrivljenih već prikazala kao gubitnike čim je, kako tvrdi, narušila tri temeljna prinicpa koja čine pravnu sigurnost, načelo nevinosti, pravo na slobudu i pravo na pravično suđenje.

Dragan Marović i Rajko Kuljača, optuženi u slučaju Zavala, fotograija iz 2010., Vijesti
"Ona saopštava prije izvođenja dokaza i završenog sudskog postupka kakva će odluka biti, najavljujući da je odluku već donijela, da su branioci gubitnici, a da je predstojeći postupak samo puka formalnost i za optužene nepotrebno trošenje para", navodi u obrazloženju Vukčević.

Zdravko Begović najavljuje da će upravni odbor Advokatske komore u srijedu raspravljati o ambijentu u kome se vodi najkrupniji proces za visoku korupciju kojim su, pored ostalih, obuhvaćeni i bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, potpredsjednik opštine Dragan Marović, brat potpredsjenika vladajuće partije Svetozara Marovića i doskorašnji poslanik Đorđije Pinjatić.

"Gotovo je sigurno da će se na dnevnom redu upravnog odbora naći zbivanja u vezi sa ovim slučajem u predmetu Zavala i eventualno reakcije na ponašanje odredjenih aktera u tom procesu", navodi Begović.

Član Sudskog savjeta Neven Gošović smatra da se predsjednica Vrhovnog suda morala uzdržati od sličnih izjava.

"Bez obzira na neke izjave branilaca optuženih u predmetu Zavala, koje je Udruženje sudija Crne Gore ocijenilo i kao atak na nezavisnost sudova, po mom mišljenju, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica,
"Predsjednica Vrhovnog suda zbog funkcije na kojoj se nalazi, je trebalo da se uzdrži od bilo kakvih izjava koje bi mogle da impliciraju ishod sudskog postupka", smatra Neven Gošović.

prije svega zbog funkcije na kojoj se nalazi, je trebalo da se uzdrži od bilo kakvih izjava koje bi mogle da impliciraju ishod ovog sudskog postupka, koji je već ranije, u javnosti poprimio neka obilježja političkih obračuna unutar vladajućih struktura", kaže Gošović.
Jedan od branilaca okrivljenih, beogradski advokat Borivoje Borović, kaže da podržava kolegu Zorana Vukčevića i da je u Srbiji predviđeno krivično djelo za komentarisanje pravosnažnih sudskih odluka.

"Ja se ne osećam prozvanim. Naravno, podržavam kolegu Vukčevića, koji se u funkciji branioca ponio veoma odgovorno, koji je u situaciji kada je predsjednik Višeg suda u Podgorici ignorisao odluku Ustavnog suda... Ustavni sud nije naložio da se ukine pritvor, ali je tražio da se ponovo odlučuje o pritvoru, sugerišući da su učinjene povrede ljudskih prava i sloboda i da mi tamo nismo imali pravično sudjenje. Mi ćemo se nakon zakazivanja glavnog pretresa pojaviti, s tim što ćemo proceniti da li su predsednik suda i sama sudija, postupajući u ovom predmetu... ukoliko se utvrdi da su pod pritiskom vrhovne vlasti, odnoso, Vrhovnog suda, onda ćemo preduzeti određene međunarodne aktivnosti", navodi Borović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG