Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicioni birači demotivisani

update

Prije osam godina parlamentarne opozicione stranke su vladale u 13 gradova. Od tada do danas opozicije je gubila grad po grad.

Tako danas opozicione stranke vladaju u svega četiri crnogorska grada, a koalicije koje predodi DPS vladaju u 16 opština. Šta su razlozi za takav gubitak i šta treba učiniti da bi rezultati opozicije bili bolji 2010. godine kada će se održati 14 izbora za lokalni parlament.

Odgovarajući na pitanje kako objašnjava činjenicu da su opozicione parlamentarne stranke od 2001. godine kada su vladale u 13 gradova do danas izgubile vlast u devet opština potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević kaže da su porazi uglavnom nastupili poslije referenduma 2006. godine kada je jedan broj opozicionih birača bio demotivisan za izlazak na izbore.

"2006. godine nakon referenduma došlo je do gubitka motivacije određenih opozicionih birača na tim izborima 10. septembra 2006.godine. Jedan od razloga je možda i određeni pokušaji nekih opozicionih struktura da nađu neki modus kako bi se suprotstavili ovoj vlasti koja upotrebljava elemente privatne države na koju smo mi ukazivali i zloupotrebljava ih u funkciju izbora, ali s druge strane možda i nedovoljno jaka taktika pojedinih opozicionih partija da se nađe pravi modus možda je dovela do toga da u nekim opštinama budu poraženi", objašnjava Lalošević.

Na lokalnih izborima opoziciji je u prethodnom periodu bilo teško da se suprotstavi vladajućoj koaliciji jer, prema riječima potpredsjednika Nove srpske demokratije Slavena Radunovića, vlast koristi državne i vladine institucije kao i druge mehanizme prilikom ubjeđivanja građana tokom izborne kampanje.

"Svi ministri, tamo se gradi, kao kamene temeljce polažu i vrlo im je se teško suprotstaviti kada je čitava Vlada i čitava država i komplet sve što može jedna država da ponudi i sve njene institucije protiv opozicije", objašnjava Radunović.

NEDOVOLJNO JAKI?

Na pitanje da li su na epilog lokalnih izbora uticale i subjektivne slabosti opozicionih stranaka Radunović kaže:

"Iako je bilo, vjerujte, one ne mogu da dođu do izražaja. Uz sve ove prednosti koje koristi DPS, s obzirom da doživljavaju državu kao privatnu državu i oni sve poluge vlasti koriste, tako da te subjektivne slabosti kojih je bilo u opoziciji, posebno možda što nijesmo bili jedinstveni, nijesu toliko mogle da dođu do izražaja u odnosu na ovaj problem koji je i sa jedne i sa druge strane."


Ove godine održavaju se izbori u 14 opština. Da bi parlamentarna opozicija povratila nekadašnju snagu mora da promijeni način dosadašnjeg djelovanja. Branko Radulović, potpredsjednik Pokreta za promjene, ocjenjuje da opozicija mora sinhronizovano da djeluje, posebno tri parlamentarne stranke. Radulović je optimista da će do izvjesne saradnje doći.

"Već duvaju pozitivni vjetrovi iz SNP-a. Očito da i oni razmišljaju o nečemu što znači udruženo djelovanje, tako da se kroz to udruženo djelovanje mora stvoriti jedna energija koja će se odrediti. Da li ćemo ići kroz opštinske institucije ka nekom koordinisanom i nekom konkretnom zahtjevu za realnije parlamentarne izbore ili ćemo to kroz bojkot", kaže Radulović.

I Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije je optimista jer vjeruje da se situacije iz prethodnih godina ne smiju ponoviti, odnosno da opozicija treba u narednom periodu da sarađuje na zajedničkim projektima.

"Ono što se tada dogodilo ne može se preslikati danas, pogotovo 2010. godine. Globalna ekonomska kriza, brojne zloupotrebe koje je ova vlast radila, sve ono što se zbiva ovih dana i naslućuje u vazduhu govori da ta 2010. može da bude uspješna priča. Nema napadanja na Socijalističku narodnu partiju, nema pokušaja izolacije Socijalističke narodne partije. Projektna saradnja, jedna dobra platforma može biti uspješna priča 2010. Upravo naši organi su ovih dana i raspravljali i "naredili" mobilizaciju svih struktura u opštinskim odborima. Ja sam optimista",kaže Lalošević.

Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije vidi šansu da opozicija povrati dio gradova u činjenici da će se izbori u 14 gradova održati u više gradova.

"Godina bi mogla da bude prekretnica, između ostalog, što će puno opštinskih izbora da se održi istog dana. Tako da će njihova pažnja i koncentracija pokazivanja moći da bude rasuta na više strana, tako da neće moći da se ponašaju kako su naučili, a drugo, ako budemo pametni, ove godine ćemo da im spremimo iznenađenje", kaže Radunović.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG