Dostupni linkovi

Crna lista SAD: Ostaju Krunić, Čengić, Mandić...


State Department
State Department

Američki Ured za kontrolu inostranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD-a objavio je novu listu fizičkih i pravnih lica kojima je zabranjen ulaz u tu zemlju, ali i poslovanje sa SAD. Uz restrikciju trgovine ovaj Ured provodi i programe ekonomskih sancija i zamrzavanje imovine ili sredstava u SAD, koje posjeduju lica koja se nalaze na takozvanoj listi „specijalno označenih nacija“. Iz BiH su se na listi našli svi optuženi pred Haškim tribunalom (ICTY), kao i osobe bliske kriminalnom miljeu ili su sumnjive ratne prošlosti.

Na takozvanoj crnoj listi Ureda za kontrolu inostranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD-a uglavnom su odranije poznata imena, mahom optuženici i osuđenici za ratni zločin, ali i neki od članova njihovih porodica.

Tako je u slučaju haškog optuženika Radovana Karadžića na listi kojom je zabranjena svaka poslovna transakcija, ali i ulazak u SAD, njegova kćerka Sonja Karadžić- Jovićević, sin Aleksandar Saša Karadžić, supruga Ljiljana Zelen – Karadžić, ali i brat Luka Karadžić.

Svi osuđenici za ratni zločin u Haškom tribunalu, pa i oni koji više nisu živi, našli su se također pod zabranom. Pored toga svoje mjesto na listi „specijalno označenih nacija“ zadržali su Bakir Alispahić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, ali i njegov prijeratni kolega, policajac Momčilo Mandić, koji je poziciju ministra u Vladi RS zamijenio karijerom biznismena koja ga je i dovela u poziciju da mu se sudi za kriminal. I njegova kompanija Manco je također pod zabranom i SAD i njeni državljani ne mogu poslovati s njim.

Poziciju na listi od 2003. godine ne gubi ni aktualni predsjednik sabora Islamske zajednice u BiH Hasan Čengić i njegova kompanija BIO. Svoje mjesto drži i kontroverzni Senad Šahinpašić Šaja.

Ratni ministar policije Republike Srpske Tomislav Kovač i nekadašnji sudija Samojko Đorđa također su već poznata imena s liste.

Savo Krunić, bivši direktor Srpskih šuma, na listu je kao i Đorđa dospio jer je bio pod sumnjom da je pomagač u skrivanju Radovana Karadžića. Aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u isto je vrijeme stavljen pod zabranu. Na „crnu listu“ dospio je nakon afere „Orao“, ali je skinut prije dvije godine. Tada je optužen da je znao za poslove koje je ta firma, sa sjedištem u Bijeljini, imala s režimom bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina koji je bio pod sankcijama. U sudskom procesu je Šarović oslobođen svake odgovornosti, ali su sankcije ostale sve donedavno, kao i političke posljedice koje je trpio.

Sa liste su skinuti i penzionisani hrvatski general Ante Gotovina i ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naser Orić, koji su tu dospjeli nakon što su optuženi za ratni zločin u Hagu.

I hercegovac porijeklom, general Hrvatske vojske Ljubo Česić Rojs označen je na listi.

Među brojnim bivšim članovima našla se i SDS, te Ravnogorski četnički pokret. Društvo im prave i brojne kompanije uglavnom arapskog porijekla koje mahom djeluju kao humanitarne, ali se povezuju sa kriminalom poput Preporoda islamske tradicije, Al Furkana, Al Haramejna, Taibah International, Benevolence international foundation. Tu su i Puma security iz Mostara, ali i hotel Casa Grande Nasera Keljmendija.

U SAD ne mogu ići, ali ni poslovati ni oni koji su odslužili zatvorske kazne u Hagu, poput Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika.

Iz američkog Ministarstva finansija su poručili da oni koji se nalaze na listi treba da podnesu zahtjev u kojem treba da navedu argumente ili dokaze koji predstavljaju dovoljan osnov za brisanje sa liste.

XS
SM
MD
LG