Dostupni linkovi

Pokrenuta smjena šefice crnogorskog zavoda za statistiku


Gordana Radojević
Gordana Radojević

Ministarstvo finansija i socijalnog staranje Crne Gore pokrenulo je smjenu direktorice državnog zavoda za statistiku Monstat Gordane Radojević zbog nezakonitosti u radu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) u Vladi.

U dokumentu za razrješenje Radojević, u koji je RSE 13. septembra imao uvid, navodi se da su nadležna ministarstva utvrdila “nepravilnosti” u radu institucije na čijem je čelu Radojević.

“Uvidom u izvještaj za 2020. godinu, koji je Monstat dostavio na zahtjev Ministarstva finansija, utvrđeno je da u njemu nigdje nijesu naznačeni podaci koji se odnose na finansijski izvještaj organa, a što je obaveza shodno Zakonu o državnoj upravi, što jasno upućuje na nepravilnosti u radu organa u pogledu sačinjavanja”, piše u dokumentu, i precizira se da je Monstat taj izvještaj dostavio tek nakon insistiranja ministarstva.

Radojević je za direktoricu Monstata izabrana u februaru 2011. godine, za vrijeme bivše vlasti Demokratske partije socijalista, koja je smijenjena na avgustovskim izborima prošle godine.

Radojević nije odgovorila na pitanje RSE: da li procedura za njeno razrešenje motivisana najavama o održavanju Popisa stanovništva.

O motivima za smjenu direktorice Monstata na Tviteru je pisao poslanik DPS Predrag Bošković i naveo da je Radojević “smijenjena jer se protivila načinu” na koji aktuelna vlast priprema Popis stanovništva.

“Javnost je upoznata, tražilo se od MONSTAT-a da kršenjem nacionalnih zakona, međunarodnih standarda kvaliteta i korišćenjem nepoznatih metoda u realizaciji Popisa u Crnoj Gori, izvrši realizaciju Popisa stanovništva do kraja 2021. godine”, objavio je Bošković citirajući direktoricu Monstata.

Popis stanovništva je bio planiran za april ove godine, ali se nije mogao sprovesti zbog neusvojenog budžeta i pandemije korona virusa.

Iako su početkom avgusta premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović izrazili sumnju da je moguće sprovesti sve zakonske procedure za održavanje popisa do kraja ove godine Vlada je iznenada pokrenula proceduru predlaganja Zakona o popisu stanovništva.

Od Savjeta statističkog sistema je traženo da se u roku od 24 sata izjasni da li prihvata Nacrt zakona o popisu, objavio je 7. septembra član tog tijela Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju, koji je zbog toga podnio podnio ostavku.

Do ubrzane izrade Zakona o popisu došlo je nakon upozorenja Demokratskog fronta (DF) da će u parlamentu uskratiti podršku Krivokapićevoj Vladi ukoliko taj pravni akt u septembru ne bude dostavljen Skupštini.

"Ukoliko ne bude popisa, neće biti ni Vlade", poručili su 10. avgusta iz DF-a.

Praksa je da se popis organizuje svakih deset godina a u Crnoj Gori je posljednji popis održan u vrijeme vladavine DPS 2011. godine, koja je u avgustu prošle godine nakon tri decenije vladavine smijenjena.

Vladu premijera Krivokapića izglasali su u decembru prošle godine poslanici prosrpskog DF, Demokrate i Građanski pokret URA.

XS
SM
MD
LG