Dostupni linkovi

Slučaj Risan - Žabljak: Zašto tonu skupi putevi


Ilustracija
Ilustracija
Dio puta Risan - Žabljak, koji je otvoren prije samo dvije godine je potonuo što je otvorilo pitanje - kako je, uprkos činjenici da je građen petnaest godina i da je koštao preko 100 miliona eura - u tako kratkom periodu doživio tako ozbiljno oštećenje.

Zbog potonuća desetak metara puta u mjestu Provalija, saobraćaj na putu Risan - Žabljak, između Žabljaka i Šavnika se od nedjelje odvija redukovano. Policija dozvoljava prolazak putničkih automobila, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na stari put.

Problem, međutim, nije od juče. Zbog nestabilnog tla taj dio puta je od početka problematičan. Nekoliko dosadašnjih sanacija davale su privremene efekte, ali se trajno rješenje, očigledno, više ne može odlagati.

O razlozima slijeganja, za RSE, govori savjetnik u Direkciji za saobraćaj Slobodan Inić.

"Uzroci slijeganja puta na toj dionici su obilne sniježne padavine, a potom i velika kiša koja je uslovila dotok voda ispod temelja konstrukcije. Obzirom na lokalitet na kome se slijeganje desilo sama komisije je zaključila da je potrebno bilo uraditi dodatne drenaže i dat je nalog bio izvođaču da odradi. Međutim, zbog zimskih uslova odgođena je izrada te drenaže za proljeće. Desila se ta deformacija i sada će se sve ubrzati, izvođač je već danas na terenu i od danas će saobraćaj na tom lokalitetu biti normalizovan", navodi Inić.

Put Risan-Žabljak, ukupne dužine 150 kilometara čija je gradnja trajala oko 15 godina, svečano je otvoren decembra 2010. godine. Gradnjom je, uglavnom, rukovodila Direkcija za saobraćaj, a njen prvi čovjek Veselin Grbović je rekao da je put Risan - Žabljak "ubjedljivo najbolji put u Crnoj Gori".

"Put jeste građen malo duže, a glavni razlog je što u prethodnih 20 godina nije bilo vrijeme naklonjeno velikim investicijama", rekao je prilikom otvaranja puta, tadašnji ministar saobraćaja Andrija Lompar, a premijer Milo Đukanović je, nakon svečanog presijecama vrpce, rekao da je izgradnja puta "krupan korak ka ostvarenju cilja - ravnomjernog regionalnog razvoja Crne Gore.

"Put Risan Žabljak je jedan od važnih simbola novog razdoblja u razvoju Crne Gore koju krupnim koracima integrišemo u EU. Ova saobraćajnica je značajna tačka povezivanja juga sa centralnim i sjevernim dijelom naše države. Ubijeđen sam da će ona biti i pokretač prosperiteta i boljeg života kako u Boki, još i više na Grahovu, Vilusima, Nikšiću, Šavniku, Žabljaku. Riječju – u cijeloj Crnoj Gori. Dozvolite mi da se zahvalim izvođačima radova, Vladinoj direkciji za saobraćaj i svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog kapitalno vrijednog projekta. Čestitam građanima koji su na ovaj način dobili važnu pretpostavku kvalitetnijeg života koji počinjemo da živimo".

Pitanje odgovornosti

Izgradnja puta Risan - Žabljak su pratile i sumnje u koruptivne radnje. NVO MANS je zahtijevala utvrđivanje razloga zbog koji je iz budžeta plaćeno više od prvobitne procjene za gradnju jedne dionice ove magistrale.

"Dugogodišnja izgradnja ovog puta je, očigledno, bila pogodno tlo za mnogobrojna kršenja Zakona o javnim nabavkama, a državno Tužilaštvo bi trebalo da u što kraćem roku utvrdi da li je i koliko bilo korupcije u ovom poslu", govorili su u MANS-u po okončanju izgradnje puta.

Saobraćajni ekspert opozicione Pozitivne Crne Gore, Emin Duraković smatra da bi slijeganje dijela, praktično novog puta, pokreće pitanje - odgovornosti.

"Tu su potrošena ogromna finansijska sredstva građana Crne Gore za jedinu novu dionicu koja se srećom sagradila u Crnoj Gori u posljednjih 20 godina i već poslije godinu dana stvarne eksploatacije imamo jedan takav veliki konstrukcioni problem. Smatram da neko apsolutno mora da snosi odgovornost i da onaj ko je bio nadležan za realizaciju i nadziranje gradnje ove dionice mora da snosi odgovornost", kazao je Duraković.

Duraković naglašava činjenicu da najnoviji slučaj na putu Risan - Žabljak nije usamljen.

"Sjetite se dionice Kolašin - Mateševo, da je i taj put poslije uloženih 100 miliona eura poslije godinu upotrebe pretrpio takva oštećenja. Naravno, zbog toga niko nikada nije odgovarao, niti je snosio odgovornost niti su bilo kome naplaćeni penali. Naravno, sve to biva iskorišćeno u političke svrhe i prikazuje kao da se od novca građana Crne Gore nešto radi. Međutim, kada se dese ovako ozbiljni propusti obično svako pere ruke i ovakvi slučajevi ostaju neriješeni", navodi on.
XS
SM
MD
LG