Dostupni linkovi

Crna Gora zabranila emitovanje Russia Today i Sputnik


Logo Russia Todaya, 28. maj, 2018.
Logo Russia Todaya, 28. maj, 2018.

U Crnoj Gori će od srijede 20. aprila biti isključeni ruski mediji Raša tudej (Russia Today) i Sputnjik (Sputnik), jednoglasno je odlučio Savjet Agencije za elektronske medije (AEM).

Ovom odlukom zvanična Podgorica se usaglašava sa spoljnom politikom Evropske unije (EU) u praćenju mjera prema Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

Iako je 1. marta najavila da će se Crna Gora pridružiti sankcijama EU protiv Rusije, Vlada ove zemlje je tek 8. aprila, poslije više odlaganja, donijela Odluku o primjeni sankcija Rusiji zbog vojne invazije na Ukrajinu.

Odluka je objavljena sedmicu kasnije 14. aprila u Službenom listu, nakon čega su i formalno ispunjeni uslovi da državne istitucije počnu s primjenom sankcija prema Ruskoj Federaciji, kompanijama i pojedincima iz te države.

Savjet AEM nije obrazložio zbog čega je šest dana od objave Odluke u Službenom listu čekao da zakaže sjednicu na kojoj je odlučivao o isključenju Raša tudej i Sputnjik, čije je emitovanje Evropska unija zabranila 2. marta.

"Savjet AEM-a je konstatovao da su, stupanjem na snagu Vladine Odluke o restriktivnim mjerama prema Raša tudej i Sputnjik svi pružaoci usluga dužni da, ukoliko nijesu učinili, bez odlaganja iz svoje ponude isključe te programe i njihove sadržaje. To podrazumijeva suspenziju svih dozvola za emitovanje za prenos i distribuciju na bilo kojoj platformi", navedeno je u saopštenju Savjeta AEM-a.

Agencije za elektronske medije, kao regulator, je po odluci Vlade nadležna za primjenu i kontrolu i poštovanje ove odluke.

"Nadležni organi Agencije će sve mjere upotrijebiti da se ova odluka primijeni", piše u saopštenju.

EU je 2. marta zabranila emitovanje ruskih vladinih medija, a sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju.

XS
SM
MD
LG