Dostupni linkovi

Vladajuća koalicija klinički mrtva


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić

Ako SDP u petak u parlamentu, kako je najavljeno, ostane protiv prijedloga Vlade vezanih za Sveti Stefan i tvrđavu Mamula, gotov je izvjesno da premijer Milo Đukanović neće izaći ususret zahtjevu manjeg koalicionog partnera da smijeni ministre koji su nedavno napustili tu stranku. Da li će to ubrzati rasplet dugo trajućeg konflikta u crnogorskoj vlasti?

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je još u četvrtak najavio da poslanici te stranke u parlamentu neće podržati vladinu namjeru da dugoročno izda u zakup ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, niti će glasati za anekse ugovora za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu.

Krivokapić je kazao da u toj stranci nijesu protiv valorizacije tih potencijala, ali da neće stati iza rješenja koja, tvrde u SDP-u, ne štite državni interes.

Lider SDP-a je istovremeno izrazio očekivanje da će premijer brzo reagovati na zahtjev da se dojučerašnji funkcioneri SDP-a, ministri Ivan Brajović i Vujica Lazović, smijene sa tih funkcija koje bi popunili ljudi koji su nakon kongresnog razlaza ostali uz lidera stranke.

Sa druge strane, iz DPS-a već su nezvanično poručili da premijer Đukanović ne planira da izađe u susret zahtjevu SDP-a, ukoliko poslanici te stranke ne podrže vladine planove vezane za Sveti Stefan i ostrvo Lastavica.

Ogoljeni sukob među koalicionim partnerima tako bi se još više produbio, a lider SDP-a najavio je da će, ukoliko Đukanović ne prihvati njegov zahtjev, ta stranka na Glavnom odboru razmatrati mogućnost pokretanja pitanja povjerenja Vladi.

Politički analitičar Zlatko Vujović kaže da se ni jednoj ni drugoj strani očigledno ne žuri.

„Možemo reći da je vladajuća koalicija klinički mrtva i da je ono što se dešava i ono što će se dešavati narednih mjeseci samo kupovina vremena, sve u cilju zadržavanja postojećih startnih pozicija za naredne parlementarne izbore. Bilo bi prirodno očekivati da SDP, ukoliko DPS ne odgovori pozitivno na njihov zahtjev za zamjenu ministara, napusti Vladu. To bi bio logičan potez. Međutim, očigledno da u vladajućoj koaliciji vezano za odluku da li napustiti Vladu ima dosta tegova i protivtegova, uslovno rečeno. Tako, ukoliko SDP odluči da napusti Vladu otvara se pitanje statusa Krivokapića kao predsjednika parlamenta, odnosno da li Đukanović ima, kao što se to dalo nagovijestiti od strane poslanika jedne opozicione političke stranke, dovoljnu parlamentarnu većinu da Vlada ostane na vlasti do odluke vezane za NATO, odnosno do održavanja izbora naredne godine. Očigledno da neće biti nekih dramatičnih poteza, jer ni jedna ni druga strana u ovom trenutku nijesu dovoljno jake da bi posegle za njima“, konstatuje Vujović.

Vujović smatra da je dodatni razlog koji odgađa finalni rasplet u vladajućoj koaliciji činjenica da se u narednim mjesecima očekuje odluka oko pozivnice za članstvo u NATO, kao i neformalan stav važnih međunarodnih centara da su političke tubulencije u susret toj odluci nepoželjne.

„Svakako da bi, neposredno pred donošenje odluke o tome da li će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO, eventualno otkazivanje povjerenja Vladi i izazivanje dodatne političke nestabilnosti definitvno prouzrokovalo dosta negativnih efekata za onoga ko bi takvo stanje neposredno prouzrokovao, bez obzira na to što svi imaju odgovornost za trenutno političko stanje“, ocjenjuje Vujović.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG