Dostupni linkovi

Formiranje manjinske Vlade Crne Gore izvjesnije ulaskom SNP-a


Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore, februar 2022.
Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore, februar 2022.

Članica nekadašnje koalicije "Za budućost Crne Gore", koju je na poslednjim izborima predvodio prosrpski Demokratski front (DF) i aktuelni premijer u odlasku Zdravko Krivokapić, prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) odlučila je da uđe u manjinsku Vladu Dritana Abazovića koja je u formiranju.

Odmah nakon te odluke mandatar Dritan Abazović je zakazao pres konferenciju za 20. april kada se očekuje da će govoriti o novom sastavu i programu buduće Vlade.

SNP je na sjednici Glavnog odbora stranke odlučivala da li će participirati u Vladi zbog učešća u njoj opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) sa kojom ima značajne ideološke i političke razlike.

SDP je stranka koja se od svog osnivanja zalagala za članstvo Crne Gore u NATO i Evropsku uniju, a tokom devedesetih godina se oštro protivila ratovima na području bivše Jugoslavije.

Na drugoj strani SNP je nastala 1997. godine cijepanjem Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Dok je Đukanović tada zauzeo prozapadni politički kurs, SNP je pod vođstvom Momira Bulatovića ostao lojalan politici Slobodana Miloševića sve do petooktobarskih promjena u Srbiji 2000. godine.

Na izborima avgusta 2020. godine SNP je nastupila u koaliciji sa prosrpskim i proruskim Demokratskim frontom koji se danas snažno protivi formiranju manjinske Vlade i zalaže se za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Ukoliko dođe do formiranja manjinske Vlade Dritana Abazovića, SNP će prvi put dijeliti vlast i učestvovati u Vladi sa nekom od stranaka suverenističke i procrnogorske političke opcije.

Velika većina članova Glavnog odbora SNP, najvišeg stranačkog organa, je dala saglasnost da se pridruži manjinskoj Vladi u kojoj će biti i SDP i koju će podržati Đukanovićev DPS.

Nakon što je oborena Vlada Zdravka Krivokapića početkom februara, u martu je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović dobio mandat od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da formira manjinsku Vladu. Tu Vladu bi trebalo da čini koalicije predvođena Abazovićevim Građanskim pokretom Ura, SNP i manjinske nacionalne stranke Albanaca i Bošnjaka. Toj Vladi bi podršku trebalo da dâ Đukanovićev DPS koji ima najviše mandata ali bez učešća u izvršnoj vlasti.

Ranije danas (19.aprila) Milo Đukanović je saopštio da će njegova DPS podržati manjinsku Vladu “bez ikakvih interesa i participacije u njoj”.

Demokratski front i Demokrate Alekse Bečića najavljuju proteste jer smatraju da manjinska Vlada predstavlja “prekrajanje izborne volje građana”.

A potpredsjednik Građanskog pokreta Ura Miloš Konatar je objavio na svom twitter profilu da će nova 43. Vlada Crne Gore biti formirana, da će nju činiti četiri potpredsjednika i 20 ministarstava. Potpredsjednici će ujedno biti i resorni ministri, naveo je Konatar dodajući da će Vladu činiti partije nacionalnih manjina, SNP, SDP i Ura.

Predsjednik SDP-a Raško Konjević očekuje da mandatar Dritan Abazović najkasnije do sjutra, 20.aprila, predstavi koncept manjinske vlade i uputi zahtjev za zakazivanje sjednice parlamenta.

"Ukoliko sjednica parlamenta ne bude zakazana tokom ove sedmice, to gubi svaki smisao i onda treba tražiti druga rješenja koja se odnose na tehničku vladu i vanredne parlamentarne izbore", kazao je Konjević za agenciju MINA.

Mandatar Dritan Abazović bi trebalo da uputi zahtjev Skupštini za održavanje sjednice na kojoj će biti izabrana nova Vlada.

Međutim, predsjedavajući Skupštine je Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta odbija da zakaže sjednicu parlamenta od marta, zbog čega je na čekanju više od stotinu akata koji treba da prođu skupštinsku proceduru. Nezakazivanjem sjednice Bulajić želi da onemogući izbor manjinske Vlade i formiranje nove parlamentarne većine koja isključuje Demokratski front.

Među ključnim tačkama usaglašenog sporazuma o formiranju manjinske vlade su deblokada evropskih integracija, izbor ključnih sudskih i tužilačkih funkcija, nastavak sprovođenja NATO i EU politike prema Rusiji i Ukrajini, te reforma izbornog zakonodavstva.

XS
SM
MD
LG