Dostupni linkovi

Na sjednici crnogorske Vlade nije bilo riječi o ostavci premijera 


Premijer Crne Gore Krivokapić na sjednici Vlade, 22. novembra 2021. -

Na sjednici Vlade Crne Gore nije se raspravljalo o ostavci premijera Zdravka Krivokapića, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić, u srijedu 2. februara.

"Nije tačno da je Krivokapić ponudio ostavku, niti je bilo riječi o tome. Bila je sjednica na kojoj su razmatrane regularne obaveze. Radimo punom parom kao da se ništa neće desiti, sve dok imamo povjerenje Parlamenta", kazao je Spajić.

Potvrdio je da sjednici nijesu prisustvovali ministari vanjskih poslova Đorđe Radulović i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Sjednica je održana dva dana uoči glasanja u Skupštini o razriješenje Krivokapićeve Vlade, koje je 19. januara inicirao Abazovićev vladajući pokret URA, s opozicijom predvođenom Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi prema najavama poslaničkih klubova, u Skupštini postoji natpolovična većina, 44, od ukupno 81 poslanika u crnogorskom parlamentu.

Do kulminacije političke krize došlo zbog Inicijative za formiranje manjinske Vlade, koju je 17. januara inicirao pokret URA, koji je dio dosadašnje tijesne parlamentarne većine.

Inicijativa je predstavljena kao način za deblokadu evropskih integracija Crne Gore i prevazilaženje aktuelne političke krize.

Pokret URA je na izborima avgusta 2020. sa prosrpskim Demokratskim frontom i Demokratama osvojio 41 od ukupno 81 poslaničkog mjesta, a Đukanovićev DPS se nakon tri decenije vlasti preselio u opoziciju.

Ove partije su 4. decembra 2020. izabrale Krivokapićevu Vladu, kao ekspertsku.

XS
SM
MD
LG