Dostupni linkovi

Sličnosti i razlike: Krivokapić vs. Abazović


Novoizabrana vlada (gore) ima 18 ministarstava, dva ministra bez portfelja i četiri potpredsjednika koji su ujedno i ministri. Prethodna (dolje) je imala 12 ministara i jednog potpredsjednika.
Novoizabrana vlada (gore) ima 18 ministarstava, dva ministra bez portfelja i četiri potpredsjednika koji su ujedno i ministri. Prethodna (dolje) je imala 12 ministara i jednog potpredsjednika.

Vlada Crne Gore izabrana 28. aprila 2022. je trinaesta vlada od uvođenja višepartijskog sistema 1991. godine i druga manjinska u istom periodu.

  • Vladu čini šest partija koje imaju svega 16 poslanika od ukupno 81, a podršku će im davati 30 poslanika Demokratske parije socijalista. Prethodna je imala tanku većinu od 41 poslanika - prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.
  • Jedna je od najglomaznijih s obzirom da ima 18 ministarstava, dva ministra bez portfelja i četiri potpredsjednika koji su ujedno i ministri. Prethodna je imala 12 ministara i jednog potpredsjednika.
  • U sastavu, ni prethodne, ni ove Vlade, nema Demokratske partije socijalista predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, koja je vladala tri decenije.
Ni u jednoj od dvije vlade ne participira stranka Mila Đukanovića. U obje je Dritan Abazović.
Ni u jednoj od dvije vlade ne participira stranka Mila Đukanovića. U obje je Dritan Abazović.

Formirana je, a da joj nisu prethodili parlamentarni izbori. Ona je rezultat raspada vladajuće većine koja je pobijedila na izborima avgusta 2020. i obaranja njihove Vlade i premijera Zdravka Krivokapića.

Skoro tri mjeseca trajali su pregovori o njenom formiranju od početka februara, do kraja aprila, gotovo isto kao i prethodne.

Dogovor o novoj Vladi pomogle su diplomate dijela zapadnih zemalja, dok je prethodna Zdravka Krivokapića formirana u manastiru Ostrog uz posredovanje Srpske pravoslavne crkve.

  • U Vladi su predstavnici svih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori – Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. Prethodna Krivokapićeva Vlada bila je gotovo jednonacionalna, sastavljena uglavnom od Srba.
  • U Vladi su, osim dvije ministarke, sve stranačke ličnosti, za razliku od prethodne Krivokapićeve u kojoj je samo Dritan Abazović bio političar, dok su ostali bili nepartijski kadrovi te je nazivana ekspertskom.
  • Jedine dvije partije koje su glasale za obje Vlade su Abazovićev Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija.
  • U sastavu ove Vlade od 21 člana su četiri žene koliko ih je bilo i u prethodnoj Vladi od 14 članova.

Rok trajanja Vlade je oročen na godinu, nakon čega će se sumirati rezultati i vidjeti šta dalje. Krivokapićeva je bila izabrana na 4 godine ali joj je izglasano nepovjerenje nakon 14 mjeseci.

U programima obije vlade našla se, vladavina prava, borba protiv korupcije, ekonomski razvoj, reforma izbornih zakona, posvećenost evropskim integracijama, zaštita životne sredine...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG