Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vaso Ulić, 'crnogorski Escobar'?


Privođenje Vasa Ulića

Crnogorska javnost do juče gotovo da nije ni čula za Podgoričanina Vasa Ulića, koji se od anonimnog građanina u tren prometnuo u navodnog "crnogorskog Pabla Escobara", pošto je uhapšen pod sumnjom da je bio vođa narko-kartela koji je krijumčario drogu u Australiju. Ulić je jutros saslušan u tužilaštvu, nakon čega mu je određen pritvor od 72 sata.

Ko je 58 godišnji Vaso Ulić, koji je pod budnim okom policijskih službi svijeta bio više od 20 godina?

"Balkanski narko-bos dolijao u Delti", "Jedna od glavnih meta policijskih službi širom svijeta", "Praćen duže od dvije decenije", tako glase samo neki od naslova u podgoričkoj štampi i portalima kojima je javnost obaviještena o hapšenju malo poznatog Vasa Ulića, kome su lisice stavljene na ruke dok je slobodno šetao popularnim podgoričkim tržnim centrom Delta City.

Crnogorska kriminalistička policija na njegovom slučaju sarađivala je sa policijom Australije koja, navodno, ima dokaze da je Ulić šef najvećeg svjetskog narko-kartela.

Sam Ulić, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio njegov advokat Danilo Mićović, odbacio je optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"Stavlja mu se na teret krivično djelo proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ali na organizovani način, zbog čega je u nadležnosti Specijalnog tužioca. On je dao izjavio i negirao izvršenje krivičnog djela. Riječ je o nekom događaju gdje su osuđeni neki drugi ljudi u Australiji 2007. ili 2008. godine, a gdje on nije bio obuhvaćen tim krivičnim postupkom tamo", ističe Mićović u izjavi za RSE.

Šverc narkoticima u Crnoj Gori, arhiv
Šverc narkoticima u Crnoj Gori, arhiv

Takođe, pretresom Ulićevih kuća i stanova u Podgorici, kako javljaju domaći mediji, nije pronađen nijedan dokaz da je on umiješan u međunarodni šverc droge.

Vaso Ulić je 2005. napustio Australiju u kojoj je boravio od 1979. godine i vratio se u glavni grad Crne Gore, odakle je, prema pisanju australijskih medija, nastavio da vodi narko-biznis. Na pitanje da to prokomentariše tada je lakonski odgovorio "kako je to najveća glupost".

"Ko u te laži može da povjeruje? Saznaću u čijoj kuhinji je sve to režirano. Danas je najteže meni, mojoj porodici, staroj majci koja mora sve ovo da trpi", rekao je Ulić.

Međutim, australijska glasila godinama tvrde da je Vaso Ulić šef jednog od najvećih svjetskih narko-kartela. Navodno se bavio švercom heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa i godišnje, samo u tu zemlju, uvozio oko šest tona droge.

Povezivan je i sa švercom oružja i pranjem novca, a za centre operacija označene su još Španija, Holandija, Srbija i Crna Gora.

Nakon jučerašnje akcije hapšenja, Uprava crnogorske policije oglasila se saopštenjem za javnost u kome se ističe kako je istraga protiv Ulića vođena u koordinaciji Odsjeka za borbu protiv droge i tužilaštva Crne Gore i Australije.

Samo od jula 2007. do maja 2008. godine prikupljeni su dokazi koji ukazuju na sumnju da je Vaso Ulić bio vođa kriminalne organizacije, te da je u dužem periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država na teritoriju Australije, gdje se nastavila prerada i distribucija, odnosno prodaja droge, navodi se u saopštenju crnogorske policije.

"Duže od 20 godina Ulić je bio jedna od glavnih meta policijske obrade više najznačajnih policijskih službi širom svijeta", ističe se u saopštenju.

Šta slijedi nakon hapšenja Ulića, kakva pravna procedura predstoji i da li je moguće da na zahtjev Australije Vaso Ilić bude isporučen toj zemlji?

Tako nešto, prema riječima njegovog advokata Danila Mićovića, nije moguće.

"On je crnogorski državljanin i po zakonu ne može biti izručen Australiji", navodi Mićović.

Na pitanje RSE – da li to znači da je hipotetički moguće da sudski proces bude vođen u Crnoj Gori – Danilo Mićović odgovara: "Krivični postupak je, fakat, započet u Crnoj Gori, čim je on dao iskaz pred specijalnim tužiocem. Vidjećemo šta će biti od tog postupka. Ne bih da prejudiciram stvari i da prognoziram ishode".

Osim priče o navodnom rukovođenju velikim narko kartelom, ime Vasa Ulića i njegovog brata Nikole, spominjalo se i u istrazi oko pokušaja atentata na srpskog opozicionog političkog prvaka Vuka Draškovića u Budvi 1999. godine.

Vaso i Nikola Ulić pominjani su u glasilima kao ključni svjedoci tog događaja ali se nikada nijesu odazvali pozivima suda ni u Crnoj Gori ni u Srbiji.

Ulići su u to vrijeme boravili u Italiji i nijesu bili dostupni pravosudnim organima, tako da je njihova uloga u pokušaju atentata na lidera Srpskog pokreta obnove ostala nerasvijetljena.

Bilo kako bilo, medijska priča o još jednom navodnom Escobaru iz Crne Gore, podsjetila je na balkansku rutu droge, često apostrofirane na važnim međunarodnim adresama ali i slučajeve Pljevljaka Darka Šarića i Rožajca Safeta Kalića, koji su takođe porijeklom iz Crne Gore a bili su u medijima označeni kao najveći narko-bosovi u regionu.

Darko Šarić je kao srpski državljanin pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 20 godina zatvora prvostepenom presudom koju je Apelacioni sud ukinuo, dok se Kalić od 2015. godine nalazi u pritvoru u Njemačkoj, gdje je pod istragom zbog navodnog učešća u međunarodnom švercu narkoticima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG