Dostupni linkovi

U Crnu Goru 1. maja stiže 201.000 doza Sinofarma


Mnistarka Jelena Borovinić Bojović je rekla da masovna vakcinacija počinje u 'očekivanom terminu'

Na crnogorskom aerodromu 1. maja biće 201.000 kineskih vakcina Sinofarm, a brzo očekujemo dolazak i ruskih vakcina, najavila je ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović.

"Masovna vakcinacija započeće u očekivanom terminu i očekujemo da će odziv građana biti dobar", rekla je Borovinić Bojović.

Iz Ministarka zdravlja više puta je najavljivano da će proces masovne vakcinacije u Crnoj Gori početi krajem aprila.

Prema novim epidemiološkim mjerama Ministarstva zdravlja, objavljenim u petak 29. aprila zabrana međugradskog saobraćaja vikendom u Crnoj Gori ostaje na snazi. Policijski čas između subote i nedjelje neće važiti, ali će nastaviti da važi svih narednih dana.

Borovinić Bojović je ponovila da granice Crne Gore ostaju otvorene za državljane Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, koji u Crnu Goru mogu ući bez PCR testa.

"Ostali ulaze u Crnu Goru uz negativan PCR test, ili pozitivan igG ili uz potvrdu o vakcinaciji. Postignut je dogovor da naši državljani, po pravilu reciprociteta sa državljanima Mađarske mogu slobodno da putuju između ove dvije države uz potvrdu o vakcinaciji koja će biti validna bez obzira na vrstu vakcine. Za razliku od ranije, Mađarska će priznavati testove koje naši ili njihovi državljani urade u Crnoj Gori", dodala je Borovinić Bojović.

Trenutna epidemijska kriva u Crnoj Gori pokazuje najbolji nivo od septembra 2021. godine, što je rezultat poštovanja epidemioloških mjera koje su sprovedene, rekao je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje.

“Od 24 opštine, čak 23 imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika. U odnosu na prethodnu nedjelju, stanje se popravilo u Pljevljima i Šavniku”, pojasnio je Galić.

Nove mjere stupaju na snagu sjutra a važiće do 7. maja.

Do sada je, prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 39.965 osoba, odnosno 6,4 odsto stanovništva Crne Gore. Revakcinisano je 3,3 odsto. Za vakcinaciju protiv korona virusa prijavilo se oko 94 hiljade građana, što je 15 odsto stanovništva.

Od početka epidemije u martu prošle godine u Crnoj Gori je registrovano 97080 slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je 1485 osoba povezanih sa COVID-19.

XS
SM
MD
LG