Dostupni linkovi

Skupštini Crne Gore biće predložena rezolucija o osudi ruske agresije


Djevojka prolazi pored grafita sa likom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Podgorica, mart 2022.

Skupštini Crne Gore biće predložena Rezolucija o osudi agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

To su dogovorili šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine koji imaju 47 poslanika od 81 koliko broji crnogorski parlament.

Sastanak poslaničkih klubova vladajuće većine održan je 26. maja, na inicijativu članice Vlade, Socijaldemokratske partije (SDP).

"Danas je postignut visok stepen saglasnosti predstavnika klubova da se usvoji Rezolucija koja će na osnovu odluka Ujedinjenih nacija i Evropskog parlamenta biti usvojena dominantnom većinom poslanika u crnogorskom Parlamentu, čime će se poslati jasna poruka osude agresije na suverenu i međunarodno priznatu zemlju i pozvati na mirno i diplomatsko rješavanje postojećeg konflikta” saopšteno je iz SDP.

Oni su naveli i da će se početkom naredne sedmice sastati i sa predstavicima parlamenentarne opozicije, kako bi njihov predlog dobio najširu moguću podršku.

SDP je odmah nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, 24. februara ove godine, kada je bila u opoziciji, pokrenula inicijativu da se u parlamentu usvoji Rezolucija o osudi ruske agresije, kako bi crnogorska skupština bila prva u regionu koja bi usvojila takav dokument.

No, inicijativa je došla u vrijeme dok je na vlasti bila Vlada Zdravka Krivokapića u tehničkom mandatu, kojoj je prethodno izglasano nepovjerenje, a parlament mjesecima nije zakazivan.

Ta Vlada je tek djelimično ispunjavala spoljnopolitičke obaveze, praćenja politike EU protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Nakon izbora nove Vlade premijera Dritana Abazovića, 28. aprila došlo je do potpunog usaglašavanja crnogorske spoljnopolitičke agende sa EU, uključujući i primjenu sankcija.

SDP je članica Vlade u kojoj učestvuje zajedno sa Abazovićevim pokretom URA, prosrpskom Socijalističkom narodnom partijom i partijama manjinskih naroda.

Podršku novoj Vladi obezbjeđuje Demokratska partija socijalista, predsjednika Mila Đukanovića, koja, međutim ne učestvuje u njoj.

XS
SM
MD
LG