Dostupni linkovi

Crna Gora ukida nošenje maski na otvorenom 22. maja


Čovjek sa maskom u Kotoru
Čovjek sa maskom u Kotoru

Konstatujući da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori povoljna, Ministarstvo zdravlja je donijelo naredbu kojom se od 22. maja ukida mjera nošenja zaštitnih maski na otvorenom, odnosno na mjestima gdje je moguće osigurati distancu od dva metra.

Na snazi ostaje nošenje maski u zatvorenim prostorima.

U Crnoj Gori su u poslednja 24 sata preminule tri osobe inficirane korona virusom, a registrovano je 67 novih slučajeva, na osnovu 1.518 uzoraka, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Najviše novih slučajeva prijavljeno je u Podgorici 23, Pljevljima 8, te Bijelom Polju i Rožajama po 6.

Oporavilo se 114 pacijenata, čime broj trenutno aktivnih slučajeva u Crnoj Gori iznosi 1.193.

Ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori od početka pandemije je 99.098, a preminulo je 1.569 osoba.

Ulazak za strane državljane u Crnu Goru je slobodan za građane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije. Svi ostali moraju imati negativan PCR test, ili
pozitivan test na antitijela ili dokaz o potpunoj imunizaciji najmanje nedjelju dana prije ulaska u Crnu Goru.

U Institutu za javno zdravlje su zadovoljni tokom masovne vakcinacije protiv COVID 19. Prema posljednjem saopštenju do 19. maja dato je 151.522 doza vakcina, od kojih je prvom dozom imunizovano 116.487 građana, a u cjelosti je vakcinisana 35.041 osoba.

Ministarstvo zdravlja je prezentovalo i zdravstveni protokol u toku turističke sezone u Crnoj Gori. Protokol podrazumijeva besplatno liječenje turista u slučaju obolijevanja od COVID-19, kao i besplatan PCR test za povratak turista u matičnu zemlju. Pozvani su svi zaposleni u turizmu da se vakcinišu, čime će se turistima, kako procjenjuju, uliti veća sigurnost za dolazak u Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG