Dostupni linkovi

Crna Gora obavijestila Brisel da je ukinula ekonomsko državljanstvo


Pasoš Crne Gore (Ilustracija)
Pasoš Crne Gore (Ilustracija)

Crna Gora je krajem prošle godine ukinula programa ekonomskog državljanstva i o tome informisala Evropsku uniju (EU), objavila je 9. februara kasno uveče Vlada Dritana Abazovića, kojoj je u avgustu izglasano nepovjerenje.

Ova informacije je navedena u saopštenju Vlade, koji se bavi izvještajem sa sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne Gore, od 25. januara u Briselu.

"U pogledu ekonomskog državljanstva, crnogorska delegacija je informisala da je taj program zvanično završen 31. decembra 2022. što je na liniji preporuka Evropske komisije, o rizicima koje ovaj program nosi sa sobom", piše u izvještaju Ministarstva evropskih poslova.

EU je više puta pozvala Crnu Goru da ukine program ekonomskog državljanstva, "zbog rizika poput pranja novca, finansiranja terorizma i organizovanog kriminala".

To je 30. decembra prošle godine za Radio Slobodna Evropa kazala portparolka EU Ana Pisonero.

I u Izvještaju u okviru mehanizma suspenzije viza, EK je Crnoj Gori preporučila da što prije ukine šemu ekonomskog državljanstva.

Program dobijanja državljanstva Crne Gore na osnovu ulaganja u neki projekat, u visini od 250.000 eura na sjeveru, odnosno 450.000 na primorju je 2019. uvela vlast Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, smijenjena na izborima u avgustu 2020.

Uprkos najavama, vlade koje su je naslijedile, zbog značajnih prihoda za Crnu Goru, nijesu ukinule ovaj programa do kraja prošle godine.

Iz Abazovićeve Vlade, u tehničkom mandatu, je više puta saopšteno da je program ekonomskog državljanstva Crnoj Gori donio investicije od 300 miliona eura, i dodatnih 70 miliona državnoj kasi, od plaćenih naknada.

Većina ministara je zbog ekonomskih benefita bila protiv ukidanja ovog programa ali je sredinom decembra Abazović rekao da Vlada mora da ga ukine na zahtjev Evropske unije.

"Tražimo alternativu kako bi sličan program nastavili na način da bude prihvatljiv EU, a koji bi zadovoljio interese Crne Gore o ekonomskom razvoju", rekao je Abazović.

Prema podacima Agencije za investicije, od početka programa ekonomskog državljanstva do njegovog ukidanja, krajem prošle godine, ukupno je dodijeljeno 807 državljanstva.

Na dan završetka programa 31. decembra 2022. u proceduri je bilo još 787 zahtjeva, zbog čega je Vlada zadužila poseban tim da definiše pravni okvir za postupanje u tim projektima.

XS
SM
MD
LG