Dostupni linkovi

Crna Gora skromno ulazi u 2013.


Novogodišnji ukrasi
Novogodišnji ukrasi
Više nego skromno ukrašeni gradovi, lijepo vrijeme, sve tanji novčanici i skoro 10-tak neradnih dana obilježiće pocetak 2013. godine.

Ekonomska kriza svakako je jedan od razloga što će čak 67 posto crnogorskih građana Novu godinu dočekati u svojim domovima ili kod prijatelja i rodbine.

Od preostalih 30-ak posto najveći dio “najluđu noć” dočekaće u Budvi, gdje će posjetioce zabavljati Zdravko Čolić, Parni valjak, Perper, Andrijana Božović - jednom od rijetkih gradova koji organizuje doček na otvorenom.

Jedan mali procenat, onih sa dubljim džepom, otputovao je na neku od egzotičnih i dalekih destinacija poput Dubaija, Kube, Las Vegasa…

U agencijama kažu da su najskuplji aranžmani u startu rasprodati.
Uobičajena gužva po trgovinama bila je prisutna tek vikend uoči dočeka kada su sve veće prodavnice i Delta, podgorički šoping mol, nudili značajna sniženja za one koji su poželjeli da u Novu uđu sa ponekim novim komadom garderobe ili obuće. Po pijacama nešto veća guvža od uobičajene.
“Ljudi kupuju ali slabo, nema se para“, kaže preprodavac iz Gintasa, najveće podgoričke pijace.

Uobičajena trpeza, koju tradicionalno čine sarme, pečenje, ruska salata, prsuta, sir, baklava, torta i domaće vino, za dio građana, posebno penzionera, iz godine u godinu postaje sve teže dostupan običaj.
Na pitanje kako će dočekati najluđu noć većina odgovara: “Skromno”. Podgorička penzionerka, bivša uciteljica, objašnjava:

“Ako kupim sve što ide za Novu, unucima po paketić za ispod jelke, platim račune, do kraja mjeseca neće mi ostati ni za hljeb i mlijeko.“
A Vlada će od Nove godine gotovo svima, osim penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama, uzimati po dodatnih tri posto od bruto plate kako bi se punila državna kasa. Taj krizni porez dodatno je opterećenje na budžet koji je već uzdrman dodatnim taksama na mobilne telefone, kablovsku televiziju i električna brojila.
I, tako, u Novu godinu oni stariji, i najčešće realniji, ulaze sa zebnjom za egzistenciju, mlađi nešto opuštenije i sa više optimizma, koji često ne znaju da objasne, i svi, gotovo bez izuzetka, sa utješnim i ohrabrujućim - “Ma najvažnije je da se zdravo”.
XS
SM
MD
LG