Dostupni linkovi

Crna Gora traži kontrolu nad ulazom u Boku


Prevlaka, foto: Stock
Prevlaka, foto: Stock
Odbor Skupštine Crne Gore za međunarodne odnose je u petak usvojio zaključke u
vezi sa pitanjem trajnog razgraničenja sa Hrvatskom u regionu Prevlake. Crnogorski parlamentarci su zaključili da Crna Gora treba da insistira da ima kontrolu nad ulazom u Bokokotorski zaliv.

„Treba nastojati da se razgraničenje u reonu Prevlake obavi sa ciljem zadržavanja prava Crne Gore nad ulazom u Bokokotorski zaliv i ostvarivanjem ekonomskih intresa uz puno uvažavanje interesa hrvatska strane“, rekao je nakon sjednice koja je bila zatvorena za javnost, predsjednik Obora Miodrag Vuković.

On je saopštio i da je stav Odbora da Vlada treba da sa hrvatskom stranom razmotri mogućnost potpisivanja sporazuma kako pitanje razgraničenja ne bi opterećivalo evropski put Crne Gore.

„Ako bi se ovo pitanje, odnosno, trajanje privremenog sporazuma produžilo, to treba konstatovati međudržavnim sporazumom kako se ne bi blokirao ulazak Crne Gore u EU“, rekao je Vuković, koji je dodao da u postupak treba uključiti parlamente dvije države.

„Dogovoreno je da Odbor crnogorskog parlamenta uspostavi kontakt sa odgovarajućim odborom u Hrvatskoj što je i urađeno“, rekao je Vuković, dodajući da se sa predsjednikom hrvatskog Odbora za međunarodne odnose dogovorio da se sastanu u Beogradu u julu.

„Sastanku će prisustvovati članovi odbora iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i razgovaraće o parlamentarnoj saradnji po pitanju razgraničenja“, rekao je Vuković.

Obor je, prema Vukovićevim riječima, jednoglasno odlučio da crnogorska i hrvatska strana treba da inteziviraju dijalog po pitanju razgraničenja na Prevlaci.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović, rekao je da je taj politički blok podnio inicijativu za rješavanje situacije na Prevlaci smatrajući da se privremeni sporazum koji je i dalje na snazi, teba zamijeniti trajnim rješenjem.

„Privremeni sporazum ne može da traje beskonačno, a Hrvatska je na pragu EU i od juna će biti članica, pa će to biti granica Crne Gore i Unije. Dobro je da smo oko tog istorijskog pitanja postigli konsenzus“, rekao je Pavlović.
XS
SM
MD
LG