Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sudovi rasvjetljavaju pravno-politički cirkus


Poslanik opozicionog DF-a Milan Knežević dolazi na saslušanje, Podgorica

Svi događaji koji su obilježili skidanje imuniteta poslanicima opozicionog Demokratskog fronta (DF) imaće epilog u sudovima. Niz krivičnih i prekršajnih prijava je podneseno za incidente u holu Skupštine i kršenja procedure prilikom zakazivanja sjednice i glasanja o skidanju imuniteta poslanicima.

Lideri DF-a su jutros saslušani u Centru bezbjednosti Podgorica zbog incidenata u holu Skupštine Crne Gore, nakon što je vladajuća koalicija glasala za skidanje imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Poslanici DF-a su tada verbalno napali poslanike vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), vrijeđali ih po više osnova, što su zabilježile kamere mnogobrojnih medija.

Akteri incidenata Milan Knežević i Milutin Đukanović su priznali da su vrijeđali kolege poslanike iz vladajuće stranke, ali su odbacili tvrdnje da su ih vrijeđali na nacionalnoj osnovi, za šta je Knežević dao i garancije.

"Nisam ni Ljubu Škrelji niti bilo kojem poslaniku DPS-a uputio nikave psovke niti psovao mrtve majke, ni bilo koga vrijeđao na nacionalnoj osnovi. I zato ih sve javno pozivam da saopšte sve dokaze koje imaju, pozivam ih da objave sve video i tonske zapise, pozivam ih da pokažu svjedoke koji će ustvrditi da smo bilo koga psovali na nacionalnoj osnovi. Ukoliko se dostavi i jedan dokaz da sam bilo koga vrijeđao na nacionalnoj osnovi odmah sam spreman da napustim politiku i više se ne bavim ovim poslom", pojasnio je Milan Knežević.

Milutin Đukanović je priznao da je uputio jednu vrstu uvreda poslanicima.

"Rekao sam da sam ga uvrijedio na ljudskoj i moralnoj osnovi, a na vjerskoj i nacionalnoj nisam. Gospodin Škrelja, očigledno, želi da se predstavi kao žrtva diskriminacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Trebalo mu je šest ili sedam sati da sastavi saopštenje", riječi su Milutina Đukanovića.

Milutin Đukanović (na slici desno): Škrelja, očigledno, želi da se predstavi kao žrtva diskriminacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi
Milutin Đukanović (na slici desno): Škrelja, očigledno, želi da se predstavi kao žrtva diskriminacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi

Poslanik DPS-a Ljuiđ Ljubo Škrelja je, podsjetimo, saopštio da je bio vrijeđan na nacionalnoj osnovi. Poslanica DPS-a Marta Šćepanović je saopštila da je zadobila udarac od poslanice Demokratskog fronta Marine Jočić, zbog čega je Jočić procesuirana prekršajno.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić je izrazio zabrinutost zbog ovog događaja.

"Posebno brine činjenica da su uvrede upućene i na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Jasno nam je da Demokratskom frontu nije niti do Crne Gore, ni do njenih državnih institucija. Upozoravamo ih kolegijalno i prijateljski – nemojte ubuduće naše strpljenje stavljati na probu", naveo je Sekulić.

"Prekršen Ustav, zakon i poslovnik"

Povodom incidenata u Skupštini, Osnovno državno tužilaštvo je formiralo predmet sa ciljem da rasvijetli sve događaje. I Vlada Crne Gore očekuje da tužilaštvo brzom i efikasnom istragom procesuira sve učesnike napada na poslanike.

Na drugoj strani, i Demokratski front je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i šefa Administrativnog odbora Ljuiđa Ljuba Škrelje zbog "zloupotrebe službenog položaja".

Naime, opozicione stranke su ocjenile da su Brajović i Škrelja prekršili Ustav, zakon i poslovnik kada su sazvali hitnu i vanrednu sjednicu parlamenta, suprotno poslovniku.

"Napravljen je niz propusta kako bi se pod hitno, mimo zakona i Ustava, uhapsili Mandić i Knežević. Predsjednik Skupštine, ne samo da je zakazao Skupštinu suprotno poslovniku u roku kraćem od 15 dana, nego je dozvolio da predsjednik Administrativnog odbora falsifikuje odluku tog tijela, čime je na dnevni red stavljena lažna odluka Administrativnog odbora", kazao je funkiconer DF-a Predrag Bulatović.

Bulatović kaže da i u samom zahtjevu specijalnog tužioca za skidanje imuniteta poslanicima nije trebalo da stoji najava pritvora za poslanike, jer o pritvoru ne odlučuje tužilac.

"Napravljeno je niz krivičnih prekršaja, od onog što je specijalni tužilac uradio. Ja ne sporim pravo tužioca da zatraži od Skupštine da odobri krivično gonjenje bilo kog poslanika, ali sporim pravo da on u zahtjevu zatraži određivanje pritvora, jer određivanje pritvora može zatražiti samo sudija", istakao je Predrag Bulatović.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG