Dostupni linkovi

Dogovor Sindikata prosvete i Vlade Crne Gore, štrajk do potpisivanja sporazuma


Nastavnici štrajkuju u zbornici jedne osnovne škole u Podgorici, 20. februar 2024.
Nastavnici štrajkuju u zbornici jedne osnovne škole u Podgorici, 20. februar 2024.

Predstavnici Vlade Crne Gore na čelu s premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvete o povećanju plata, ali štrajk neće biti obustavljen dok u sredu ne bude potpisan sporazum, izjavio je predsednik Sindikata Radomir Božović.

Spajić je posle sastanka u utorak kazao da su postigli održivo rešenje koje podrazumeva 10 odsto bruto povećanje zarada od 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto, prenela je Radio i Televizija Crne Gore (RTCG).

"Drago mi je da smo se sastali i sve nedoumice razriješili. Mislim da se nijesmo dobro razumjeli. Sindikat nije do kraja razumio našu namjeru. Smatramo prosvjetare kao prioritetnu kategoriju i da je njihovo nezadovoljstvo opravdano. Mi se tu slažemo, bilo je pitanje modaliteta. Mislim da smo došli do održivog rješenja", kazao je Spajić.

Premijer je rekao da će u sredu biti potpisan sporazum "koji će garantovati sve što smo rekli", dok je predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović kazao je da prosvetari čekaju pismenu potvrdu.

"Noćas smo došli do neke formule koja, ne možemo reći da je daleko od onoga što smo tražili. Sjutra se nastavlja štrajk, ali Boga molim da se sjutra to završi. Spremni smo da nadoknadimo svaki izgubljeni minut", kazao je Božović.

On je dodao da će se Glavni odobor Sindikata u sredu izjasniti o ponudi.

"Ne mogu reći da je noćas završen štrajk, nastavlja se štrajk i sjutra. Ja nemam mandat da to kažem. Sjutra nakon sjednice odbora sve će biti poznato", kazao je Božović.

Štrajk prosvjete u Crnoj Gori: 'Radije bismo držali čas'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Prosvetni radnici iz 160 škola, od ukupno 214 koliko ih ima u Crnoj Gori, počeli su štrajk u ponedeljak, nakon što se Sindikat prosvete i Vlada nisu dogovorili oko povećanja zarada.

Štrajk u više od 70 odsto škola je počeo jer nije ispunjen Granski kolektivni ugovor potpisan sa prethodnom Vladom decembra 2022. kojim je predviđeno da od 1. januara ove godine zaposlenima plate budu veće za deset odsto.

Povećanje plata prosvetarima, koje je dogovorila prethodna Vlada Dritana Abazovića, Vlada Milojka Spajića nije uvrstila u budžet za ovu godinu, uz obrazloženje da nema novca. Spajićeva Vlada je prethodno ponudila povišice, ali na kraju trećeg kvartala godine.

XS
SM
MD
LG