Dostupni linkovi

Šta se krije iza političke kampanje protiv SDP-a?


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Da li zbog činjenice što su zahvaljujući glasovima SDP-a u Skupštini odbijeni predlozi Vlade o valorizaciji Kraljičine plaže i Mamule, ili zbog straha da bi Ranko Krivokapić mogao biti ključni politički protivnik Milu Đukanoviću, tek ovih dana se bilježi nezapamćena kampanja protiv predsjednika parlamenta i lidera Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića.

Salva negatinih komentara u utorak je stigla sa adrese prvog čovjeka države Filipa Vujanovića, zatim DPS-a i turističkih poslenika bliskih vlasti a u kojima se nisu birale riječi u cilju diskvalifikacije šefa parlamenta i lidera SDP-a Ranka Krivokapića.

Tako, po Vujanoviću, odluke parlamenta o neprihvatanju ugovora o Kraljičinoj plaži, Miločeru i Mamuli pokazuju "krajnje neozbiljan odnos prema investitorima sa kojima je već potpisan ugovor". Vujanović je rekao da je upućena loša poruka o neodgovornosti, da sistem vlasti ne funkcioniše, te je njemu neshvatljivo da se u Skupštini urušavaju već potpisani ugovori i najavio da će se izvinjavati arapskim investitorima:

„Mislim da je prosto nevjerovatno da se ugovori u Skupštini pravno urušavaju, da se država stravično kompromituje i da postajemo jedna država koja se prepoznaje u regionu po tome da izigrava svoje partnere sa kojima je potpisala ugovor. Treba se izvinjavati Arapima za ovo što se uradilo i ja ću vjerovatno, budući da očekujem da ću imati posjetu Emiratima, to izvinjenje uputiti“, poručio je Vujanović.

U vrlo oštrom i opširnom saopštenju, DPS je naveo da se Krivokapić nalazi nezasluženo na funkciji predsjednika parlamenta i da istu zloupotrebljava, zatim su uslijedile optužbe na račun SDP-a za navodnu podršku saradnicima stranih službi, političko i moralno vjerolomstvo, služenje interesima koji su štetni za Crnu Goru...

I ministar turizma Branimir Gvozdenović je iskoristio pres da optuži SDP za gubljenje investicija:

„Ja sam siguran da je kriv SDP i direktno predsjednik Skupštine. Nečinjenje jeste bezbjedna politička zavjetrina za pojedince ali je to fatalno za Crnu Goru. Onaj ko nije sklon ili se plaši da donese odluku, nema šta da traži u Vladi“, konstatovao je Gvozdenović.

Od salvi optužbi i i negativnih komentara, za Gorana Danilovića iz Demosa je najupečatljivija najava predsjednika države Filipa Vujanovića da će se izvinjavati investitorima iz arapskih država, što smatra skandaloznim i nedopustivim jer se, kaže, Vujanović pretvara u portparola DPS-a:

„Zamislite predsjednika jedne države koji misli da treba da se izvinjava nekom, bilo kojem, investitoru pod znacima navoda ili bez njih, iz arapskog ili inog svijeta zbog toga što – parlament njegove zemlje radi svoj posao! To je potpuno politički nemoralan i neodgovoran čin i zaslužuje odgovornost gospodina Vujanovića ako je o njoj više pristojno i govoriti“, prokomentarisao je Danilović.

Lider Demosa Miodrag Lekić je ocjenio da kampanja koju vrh vlasti vodi protiv Skupštine ugrožavalegalnost funkcionisanja političko-ustavnog sistema i nagovještava i elemente državnog udara.

Banalno plaćeništvo

Iako je formalan i neposredan povod za gotovo sve reakcije, odbijanje Socijaldemokrata da podrže vladine već ugovorene aranžmane o privatizaciji miločerske Kraljičine plaže i ostrva Mamula, koje su ocjenili nezakonitim i sumnjivim na korupciju, činjenica je da su u reakcijama najoštriji termini bili vezani za navodno Krivokapićevo šurovanje sa dijelom opozicije, a uz navodni blagonaklon odnos zapadnih saveznika, prije svega Evropske unije.

Bojan Zeković, član predsjedništva socijaldemokrata, kaže da je ova teorija, osim što je neistinita ujedno je i nepametna, jer znači da strani faktor želi da pomogne Krivokapiću tako što će ga poslati u opoziciju:

„U tom smiješnom spinu diplomate pomažu Krivokapiću tako što će ga dovesti u goru poziciju. To je naravno glupost i neistina. Ali kreatore takvog spina je strah od njegovog međunarodnog ugleda, što ih tjera da izmišljaju ovakve gluposti“, smatra Zeković.

Komentarišući medijsku kampanju protiv SDP-a, Zeković u tome ne vidi postojanje autonomne pozicije pojedinih medija:

„Što se tiče medijske kampanje ja smatram da je legitimno iz uvjerenja kritikovati i braniti postupke vlasti. Ali kada su usmjereni na to da napadaju one koji argumentovano i razložno kritikuju konkretne poteze pa čak i one kritičke crte koje dolaze iz same vlasti, opisujući ih da su krivci i podrivači opštih interesa, onda to već teško može biti autonomna pozicija medija. Već miriše na banalno plaćeništvo.“

Na saopštenja iz DPS-a, u kojima se tvrdilo da je Krivokapićeva stranka izdala nacionalne interese, reagovala je Draginja Vuksanović, poslanica SDP-a, koja je između ostalog poručila da neće dozvoliti Đukanovićevoj stranci da pretvori Crnu Goru u tajkunsku koloniju prodajom njenih resursa, niti „dozvoliti da izdaju nezavisnu Crnu Goru kao što su to učinili sa prethodne tri države u posljednjih 25 godina“.

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

Najnovija situacija za Daliborku Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje predstavlja nastavak surovog obračuna sa onima koji dovode u pitanje pozicije političke moći:

„Ja čak i priče o postavljanju Krivokapića kao nekakvog lidera opozicije vidim više kao spin koji treba da unese dodatni razdor u inače prilično usitnjenu opoziciju koja ima međusobno loše odnose, a da na drugoj strani akomulira jednu dozu dodatne mržnje koja je vrlo vidljiva ovih dana prema samom Krivokapiću. Ono što je suština priče je, da mi imamo na djelu nastavak surovih prljavih medijskih kampanja prema svima koji dovode u pitanje dominantne pozicije moći. Bilo da su to nevladine organizacije, određeni mediji, politički predstavnici ili čak ono što je trenutno doživjelo vrhunac ovih dana, to su napadi na visoke strane diplomate.“

Problem za Daliborku Uljarević predstavlja izostanak argumentovanog političkog dijaloga o ključnim pitanjima privatizacije:

„Mislim da mi prije svega imamo ogroman problem ekonomske prirode, gotovo praznu državnu kasu i praktično paničan izraz vlasti da to napune što je prije moguće u susret predstojećim izborima kako bi bazi toga opet ostvarili određeni izborni rezultat. Što je takođe jedan vid zloupotrebe državnih resursa“, naglašava Daliborka Uljaerević.

Na teze vlasti i njima bliskih medija da bi Krivokapić mogao biti stožer za okupljanje dijela opozicije u borbi protiv Đukanovića, nadogradio se i jedan od lidera Demokratskog fornta Nebojša Medojević koji je rekao da je, osim Evropske unije, i Američka ambasada podržavala stvaranje opozionog bloka na čelu sa Krivokapićem, a koja se ne bi protivila NATO integracijama.

XS
SM
MD
LG