Dostupni linkovi

Srpske organizacije iz Crne Gore traže 'pomoć' od Vučića


Organizacije Srba dobijaju donacije iz Srbije, a jedna od njih je izgradnja Srpske kuće u Podgorici koju je finansirala Vlada Srbije sa oko tri i po miliona eura, 15. februar 2019.
Organizacije Srba dobijaju donacije iz Srbije, a jedna od njih je izgradnja Srpske kuće u Podgorici koju je finansirala Vlada Srbije sa oko tri i po miliona eura, 15. februar 2019.

Organizacije Srba iz Crne Gore koje djeluju u oblasti kulture, nauke i medija su uputile otvoreno pismo predsjedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić u kojem traže zaštitu od "očigledno projektovane asimilacije i diskriminacije".

Tvrde da srpski narod nema riješen ustavno-pravni status od donošenja Ustava i "nasilnog izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom".

Crna Gora je referendumom obnovila državnu nezavisnost 2006. godine i naredne godine donijela Ustav po kojem je Crna Gora definisana kao građanska država.

U preambuli Ustava su pobrojani svi pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji u njoj žive – Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Mislimani, Hrvati, i drugi.

Crna Gora proslavila Dan nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

U pismu srpskih organizacija se navodi da "Srbi navodno pripadaju pravoslavnoj većini gdje Crnogorci (Montenegrini) dobijaju sve, a Srbi samo promjenu identiteta".

Dodaju da "srpskom narodu u Crnoj Gori prijeti tiho nestajanje" ukoliko ne bude snažnog kulturnog i ekonomskog povezivanja sa sunarodnicima u Srbiji i Republici Srpskoj, sa kojima ih u ovom trenutku dijele vještački postavljene granice, smatraju potpisnici pisma.

Potpisnici pisma su Srpski nacionalni savjet Crne Gore, Udruženje književnika Crne Gore, Institut za srpsku kulturu, Matica srpska – društvo članova u Crnoj Gori, Udruženje novinara Crne Gore, Srpski pokret "Njegoš" i S-Mediji u Crnoj Gori.

Oni od predsjednika i premijerke Srbije očekuju pomoć "na ostvarivanju svojih prava, kao i nastavka materijalne pomoći".

Organizacije Srba sa nacionalnim prefiksom mogu da se finasiraju kao i ostale organizacije kroz državne i druge konkurse u Crnoj Gori, a dobijaju donacije i iz državne institucije Srbije.

Jedna od njih je izgradnja Srpske kuće u Podgorici koju je finansirala Vlada Srbije sa oko tri i po miliona eura.

U Podgorici otvorena Srpska kuća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

U istraživanju koje je objavila Pobjeda 2020.godine, Vlada Srbije Aleksandra Vučića je za šest godina Srpskoj kući, Srpskom nacionalnom savjetu i Matici srpskoj donirala ukupno oko šest miliona eura.

Iz državnog budžeta Srbije se doniraju i lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Nakon što je za predsjednika Opštine Nikšić izabran Marko Kovačević iz prosrpskog Demokratskog fronta, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem 2021. donirao toj Opštini dva miliona eura.

Najavljeno je da će taj novac biti iskorišćen "za rekonstrukciju ulica i uređenje parkova", dok su iz opozicije ocijenili da je riječ o nastavku širenja uticaja ka stvaranju "srpskog sveta".

XS
SM
MD
LG