Dostupni linkovi

Pucanj na Davidovića


Miodrag Daka Davidović, fotoarhiv
Miodrag Daka Davidović, fotoarhiv

Osim šturog saopštenja beogradske policije povodom ranjavanja biznismena iz Nikšića Miodraga Dake Davidovića u Beogradu, u kome je rečeno "da se intenzivno radi na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja", istražni organi u Srbiji nisu iznijeli nove informacije.

Tokom dana Radio Slobodna Evropa (RSE) je stupio u kontakt sa biznismenom Davidovićem, međutim kako nam je saopštio "nije bio u prilici da razgovara".

Dok je sjedio u baru beogradskog hotela Crowne Plaza, nekadašnjeg Interkontinentala, sa episkopom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikijem, nepoznata osoba je ispalila hitac iz snajpera koji je Davidovića pogodio u ruku. On je u Crnoj Gori poznat kao biznismen, nekadašnji šef nikšićke policije, saradnik haškog osuđenika Radovana Karadžića u vrijeme rata u BiH, a jedan je od najvećih donatora i ktitora SPC-a Crnoj Gori.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, crnogorski premijer Duško Marković je saopštio da je svaki atak na život čovjeka za njega neprihvatljiv i drzak čin. Marković je naveo da se putem medija upoznao sa napadom na biznismena Davidovića u Beogradu.

"Dobro je da nema tragičnih posljedica. Nadam se da će istražni organi Republike Srbije naći brzo odgovor i riješiti taj slučaj", rekao je Marković novinarima.

Reakcije opozicije

Dok se čekaju rezultati istrage, reakcija na ranjavanje biznismena iz Nikšića Miodraga Daku Davidović, stigla je od opozicionog Demokratskog fronta (DF), u čijem saopštenju je ocijenjeno da se "atentatom koji je izvršen u Beogradu na vladiku Joanikija i Miodraga Daku Davidovića želi poslati poruka čitavom srpskom narodu".

DF je u političkom saopštenju ocijenio da se atentat nije slučajno desio uoči crkveno-narodnog sabora u Nikšiću (21. decembra) i neposredno nakon stavljanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u proceduru Skupštine Crne Gore, a za koji tvrde da je uperen protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Opoziciona Ujedinjena Crna Gora je ukazala da se protiv Davidovića u Crnoj Gori ne vodi ni jedan krivični postupak i da je Davidović osoba koja nikada nije krila svoj opozicioni stav "zbog čega je u nekoj vrsti egzila' i čija je sigurnost u rodnom Nikšiću više puta bila ugrožena".

Od ekonomiste do bezbjednjaka

Ime Miodraga Dake Davidovića je u Crnoj Gori poznato od ranih devedesetih godina i povezano je sa službama bezbjednosti, biznisom, ratom u Bosni i Hercegovini, politikom i crkvom.

Do kraja osamdesetih godina prošlog vijeka Davidović je bio ekonomista u Željezari Nikšić, da bi tokom devedesetih godina osnovao preduzeće Neksan. Davidović je bio i načelnik Centra bezbjednosti u Nikšiću. Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Davidović je u skladu sa tadašnjom zvaničnom politikom Crne Gore i Savezne Republike Jugoslavije radio u korist vojske bosanskih Srba, a takođe bio ministar u ratnoj Vladi takozvane Srpske autonomne pokrajine (SAO) Hercegovina, koju je u istočnoj Hercegovini osnovala 1991. godine Srpska demokratska stranka (SDS) Radovana Karadžića.

Po okončanju oružanih sukoba, Davidović je ušao u biznis, ali i politiku u Crnoj Gori. U jeku političkog sukoba Momira Bulatovića i Mila Đukanovića unutar jedinstvene Demokratske partije socijalista 1997. godine Davidović je stao na stranu svog kuma Momira Bulatovića. Davidović je tada bio i uhapšen pod, nikad dokazanom, optužbom da je navodno manipulisao u trgovini cigaretama i oštetio republičku kasu za više od deset miliona eura. Tadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović je abolirao Davidovića.

Povratak biznisu i finansiranje SPC

Početkom 21. vijeka Davidović je nastavio sa biznisom, pri čemu je u par navrata svojim kapitalom, a u dogovoru sa tadašnjim crnogorskim Vladama, preuzimao menadžment Željezare u Nikšiću, čime je fabriku pred stečajem spašavao od bankrota i gašenja. To je trajalo do privatizacije Željezare koju je otkupio turski Toshčelik.

Davidovićeva kompanija Neksan se bavila trgovinom alkoholnim pićima i gorivom, te izgradnjom objekata. Mediji su izvještavali da se Neksan, pored drugih firmi među kojima su i državne, bavio navodno fiktivnim izvozom goriva na Kosovo 2009. godine, što nikada nije ni demantovano niti procesuirano. Davidović posljednjih godina živi i radi u Beogradu, odakle vodi dio poslova i u Crnoj Gori.

Neksan
Neksan

Davidović je jedan od najvećih finansijera i podržavalaca Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori gdje je finansirao izgradnju i renoviranje crkvenih objekata među kojima je i manastir Ostrog. Zbog toga je odlikovan od strane patrijarha Irineja, ali i mitropolita Amfilohija najvišim ordenjem.

Davidovićevo ime se pominjalo u dijelu crnogorskih medija u kontekstu finansiranja opozicionih, uglavnom prosrpskih političkih partija. U jeku istrage o "pokušaju državnog udara" za vrijeme parlamentarnih izbora 2016. godine, Davidović se oglasio saopštenjem u kome je rekao da nikog od uhapšenih ne poznaje, da nikog nije finansirao niti ubjeđivao da ubijaju. Davidović je upozorio:

"Ako se, ne daj Bože, bilo šta desi mojoj porodici, mojim saradnicima i mojim zaposlenima, jasno je sa koje je adrese došla poruka. Prirodno je da ovako razmišljam jer je ovakva pisanija stvorila nezdravu klimu u javnosti i označila me kao finansijera terorista".

Od tada Davidović nije pominjan u kontekstu "državnog udara".

Prije par godina, Davidović je najavljivao mogućnost da se kandiduje za poziciju gradonačelnika Nikšića ili predsjednika Crne Gore.

U Podgorici otvorena Srpska kuća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Jedna od njegovih posljednjih javnih poslovnih aktivnosti je bila izgradnja zgrade na obali Morače u Podgorici, koju je od njega otkupila Vlada Srbije za skoro 3,5 miliona eura. To je bila donacija Vlade Srbije za osnivanje Srpske kuće – kao sjedišta institucija i organizacija osnovanih radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda U Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG