Dostupni linkovi

Crna Gora je spremna za eventualni talas izbjeglica koji bi na putu do EU prošao kroz njenu teritoriju, a spremna je i za prihvat 120 izbjeglica koliko predlaže Evropski savjet za spoljne odnose u okviru izbjegličkih kvota za zemlje Balkana.

Vlada Crne Gore obezbijedila je lokacije i svu prateću opremu i zalihe za zbrinjavanje izbjeglica iz ratom zahvaćenih arapskih zemalja, prije svega Sirije i Iraka.

Specijalizovane ustanove takođe su spremne za njihov prihvat, a operativni tim utvrdio je sve mjere i korake ukoliko izbjeglički talas zahvati Crnu Goru, istakla je u izjavi za naš program ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević:

„Na tom sastanku operativnog tima napravili smo plan zaduženja, ukoliko se taj talas desi, i već se sada pripremamo da reagujemo već nekoliko sati nakon što bi dobili saznanje o tome a mogli bi da taj kamp odmah osposobimo. Juče smo uređivali lokaciju, dovodili tamo struju i vodu i mogu da vam kažem da se veoma ozbiljno pripremamo“, pojasnila je Zorica Kovačević.

Evropski savjet za spoljne odnose predložio je da se, osim zemalja EU, i države zapadnog Balkana uključe u sistem kvota za solidarno raspoređivanje izbjeglica, dok bi im Evropska unija zauzvrat plaćala 6.000 eura mjesečnih dotacija po izbjeglici.

Ministarka Kovačević kaže da su kapaciteti Crne Gore svakako iznad te brojke i prihvat navedenog broja izbjeglica ne bi bio problem:

„Mi u Centru za azil imamo smještaj za blizu 80, u centru Ljubović isto za 70 ljudi a imamo i ugovoreni alternativni smještaj u Podgorici. Potpuno smo spremni i za više od tih 120, ali, evo kažem, spremni smo odmah da primimo taj navedeni broj izbjeglica“, navodi ministarka.

Direktor Uprave za izbjeglice i azilante i predsjednik Operativnog tima za sistem azila na nivou Crne Gore Željko Šofranac kaže za RSE da će ukoliko bude potrebno biti aktivirani i neki dodatni oblici smještaja i zbrinjavanja izbjeglica na njihovom putu roz Crnu Goru:

„Svakako da smo predvidjeli i šatorska naselja i neke druge objekte koje bi smo adaptirali za njihov prihvat, a koji se nalaze na ruti kretanja izbjeglica ka njihovo krajnjem odredištu“, kaže Šofranac.

Trenutno se na Balkanu nalazi nekoliko stotina hiljada izbjeglica iz ratom zahvaćenih arapskih zemalja, prije svega Sirije i Iraka. Većina njih pokušava da kroz Hrvatsku uđe u Sloveniju i Mađarsku, kako bi stigli do Njemačke i tamo zatražili azil, nakon što je Budimpešta naložila zatvaranje graničnih prelaza ka Srbiji.

  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG