Dostupni linkovi

Iz kase države u džepove povlašćenih?


Slavoljub Stijepović, na ime "teške materijalne situacije", finansijski pomogao pojedince koji su taj novac koristili u druge svrhe (na slici lijevo)
Slavoljub Stijepović, na ime "teške materijalne situacije", finansijski pomogao pojedince koji su taj novac koristili u druge svrhe (na slici lijevo)

U fokusu pažnje crnogorske javnosti i medija je svojevrstan skandal, nakon što su svjetlost dana ugledala dokumenta prema kojima je bivši ministar prosvjete, aktuelni gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Migo Stijepović, na ime "teške materijalne situacije", finansijski pomogao pojedince koji su taj novac koristili u druge svrhe. Taj slučaj dobija na težini pošto je objelodanjen u trenutku sve većeg socio-ekonomskog nezadovoljstva građana, posebno poslije najnovijih mjera Vlade kojima su umanjena primanjima najugroženijim slojevima stanovništva.

Opozicioni Demokratski front (DF) iznio je na uvid javnosti faksimile dokumenata iz 2014. godine, koji navodno svjedoče o zloupotrebi položaja tadašnjeg ministra prosvjete, a sadašnjeg podgoričkog gradonačelnika Slavoljuba Miga Stijepovića.

Funkcioner Nove srpske demokratije, koja je članica Fronta, Radoš Zečević, objavio je imena osoba koje su pod stavkom "teška materijalna situacija", kako piše u faksimilima, od Ministarstvo prosvjete, dok je na njegovom čelu bio Stijepović, dobili jednokratnu materijalnu pomoć od 300 do 1000 eura.

Ta pomoć, kako je primjetio Zečević, međutim nije stigla materijalno ugroženima, već dobro situiranim pojedincima iz državnog aparata. Tako su se na spisku primalaca, između ostalog, našli šef nekadašnje Uprave državne bezbjednosti (UDBA) Vladimir Keković, bivši glavni ekonomista, a sada viceguverner Centralne banke Nikola Fabris i tadašnji urednik kulture u Televiziji Crne Gore Bogić Rakočević.

Faksimil rješenja o jednokratnoj pomoći Nikoli Fabrisu
Faksimil rješenja o jednokratnoj pomoći Nikoli Fabrisu

Fabris i Rakočević su odmah potom za podgoričke elektronske medije potvrdili da su dobila sredstva ali ne, kako piše u rješenjima, zbog "teške materijalne situacije", već za ono za šta su novac tražili, a to je za izdavanje svojih knjiga.

"Riječ je o knjizi posvete. Ne bih, naravno, polemisao na razne, prije svega političke opstrukcije, gospode iz Nove srpske demokratije", poručio je Bogić Rakočević.

"U pitanju je iznos od 500 eura, koji je na bazi dopisa Ministarstvo odobrilo za pokriće troškova štampanja knjige Umijeće upravljanja novcem. Na tome sam zahvalan Ministarstvu, a ko je napisao takvu proizvoljnu konstataciju u rješenju, nije mi poznato. Pretpostavljam da je bila u pitanju nekakva greška", prokomentarisao je Nikola Fabris.

Ministarstvo prosvjete oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem navodi kako tu ne vidi ništa sporno i da je sve odrađeno u skladu sa Zakonom o budžetu i internim propisima.

Sam Stijepović, međutim, nije bio raspoložen da svoje nekadašnje odluke šire obrazlaže, lakonski izjavivši listu Vijesti da je "sve čisto". Radio Slobodna Evropa pokušao je da kontaktira kabinet gradonačelnika Stijepovića i na njegovu elektronsku adresu uputili smo i pitanje da li je dodjeljivanjem pomoći za štampanje knjiga pod firmom "teškog materijalnog stanja", izbjegnuto plaćanje poreza na prihod, no, odgovora nije bilo.

Da li je tu riječ o kršenju Zakona ili je u pitanju birokratska brljotina i nedopustiva administrativna greška? To pitanje postavili smo donedavnom šefu Parlamentarnog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandru Damjanoviću iz opozicione Socijalističke narodne partije. On u tome vidi netranspartenost u radu i elemente političke korupcije.

Aleksandar Damjanović: Ovo se dešava godinama
Aleksandar Damjanović: Ovo se dešava godinama

"Mislim i ubijeđen sam da iza ovakvog vida pružanja podrške postoji politička potreba da se najvećem broju takvih korisnika pošalje signal da se od njih očekuje politička podrška. Tako da bi iskorjenjivanjem takvih načina ili mogućnosti za političku korupciju, Vlada sjekla drvo na kome sjedi", konstatuje Damjanović.

Slučaj nenamjenskog dodjeljivanja novca u Ministarstvu prosvjete za Damjanovića je samo vrh ledenog brijega.

"Ovo se dešava godinama sa pozicije tzv. tekuće budžetske rezerve državnog budžeta. Znam da se to radi i sa budžeta lokalnih samouprava. Znam da tu imamo višemilionsko finansiranje raznih pojedinaca i njihovih tzv. pregnuća, sportskih klubova i slično. Suština je što je tu ogromna diskreciona moć izvršne vlasti, na nivou države ili lokalnih samouprava, koja nikome ne odgovara niti postoje kriterijumi za dodjelu te podrške", kaže Damjanović.

Slučaj nekadašnjeg dodjeljivanja materijalne pomoći Ministarstva prosvjete prati i upadljiva koincidencija. Nakon što su informacije o tome u Demokratskom frontu objavili u subotu prijepodne na konferenciji za novinare, istoga dana u 17 sati, kako je saopštila Uprava policije, nepoznata osoba provalila je u prostorije Ministarstva prosvjete i obila ormar u kome se čuva finansijska dokumentacija.

To je bio povod za razmjenu političke paljbe vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i opozicionog Demokratskog fronta. DPS je za taj događaj direktno optužio Novu srpsku demokratiju (NSD), konstatujući kako je time "otkrivena još jedna veza Nove sa kriminalnim aktivnostima".

Iz Demokratskog frotna su pak odgovorili kako je "udar na ormar Ministarstva prosvjete na brzinu izrežirao isti onaj mozak koji je osmislio takozvani državni udar u Crnoj Gori".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG