Dostupni linkovi

Zvaničnici SAD i Crne Gore: Posvećeni smo produbljivanju naših veza


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, 18. juni 2021
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, 18. juni 2021

Sjedinjene Američke Države cijene napredak Crne Gore u sprovođenju otvorenih ekonomskih i investicionih politika, kao i njen doprinos jačanju regionalnog ekonomskog prosperiteta, poručeno je na Prvom američko-crnogorskom dijalogu, koji je održan putem video konferencije 16. septembra.

Dvije države uspostavile su pet radnih grupa radi razvijanja inicijativa u oblastima trgovine i investicija, ekonomskog razvoja, tehnologije i inovacija, čiste energije i dekarbonizacije, kao i vlasničkih prava i najavile da će nastaviti da unapređuju bilateralnu saradnju i proširuju regionalna partnerstva.

Konferenciju su otvorili predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, podsekretar za ekonomski rast, energetiku i ekologiju Hoze W. Fernandez i viši zvaničnik Biroa za ekonomiju i biznis Matt Murray.

Podsekretar za ekonomski rast, energetiku i ekologiju Jose W. Fernandez ocijenio je da Crna Gora nudi dobar poslovni sistem orjentisan ka privredi i ima visoke ekonomske slobode.

„Naše države imaju jake ekonomske veze i posvećeni smo tome da one budu produbljene. Takođe želimo da pomognemo da se region razvija i da bude prosperitetan. Moramo da radimo zajedno. Ne samo da ojačamo ekonomsko okruženje u Crnoj Gori već da se više uvaži privatni sektor a posebno žensko preduzetništvo“, poručio je Fernandez.

Met Mari (Matt Murray) kazao je da Sjedinjene Američke Države podržavaju i nastaviće da podržavaju Crnu Goru u tržišnim reformama i na putu jačanja vladavine prava.

Predsjednik crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić rekao je da je u toku bitka za demokratiju, građansku, ekonomsku i ekološku Crnu Goru.

Krivokapić je istakao da se Crna Gora može preporoditi jakim ekonomskim razvojem.

„Znam da je Amerika uvijek bila prisutna, ali da bi to bilo najbolje za sve građane Crne Gore je da to dokažemo i kroz ekonomske investicije koje će omogućiti u ovom trenutku sigurno najpovoljnije uslove svim investitorima, kako bi Crna Gora kroz ekonomski razvoj krenula putem koji je neminovan, a to je da bude demokratska, građanska, evroatlanska i ekološka država“, naveo je Krivokapić.

Zvaničnici SAD i Crne Gore potvrdili su želju da prošire angažovanje i da teže novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama.

Razgovarali su i o zajedničkim naporima da se ojača poslovni ambijent u Crnoj Gori i da se maksimalno razviju bilateralna trgovina i investicije, uključujući planiranu posjetu američkih kompanija Crnoj Gori 2022. godine, sa fokusom na čistu energiju i informaciono-komunikacione tehnologije.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt Departmenta Gabrijel Eskobar Gabriel (Escobar), koji je nedavno imenovan na tu funkciju, učestvovao je zatvaranju Američko crnogorskog ekonomskog dijaloga razmijenivši mišljenja sa crnogorskim šefom diplomatije Đorđem Radulovićem.

XS
SM
MD
LG