Dostupni linkovi

Američka ambasadorka u Crnoj Gori poziva na primjenu sankcija Rusiji


Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, 2019. godine

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) pozvala je 4. aprila Crnu Goru da primijeni sankcije Evropske unije protiv Rusije.

"Tako bi Crna Gora pomogla da se okonča Putinova mogućnost da finansira njegov rat, koji nastavlja da izaziva smrt i patnju", navela je Rajnke.

"Na godišnjicu od osnivanja NATO-a ukazujemo da je solidarnost među saveznicima i partnerima od krucijalne važnosti, kako bi bio okončan nehumani rat Rusije protiv ukrajinskog naroda", poručila je ona.

Crna Gora se NATO-u priključila 2017. godine, u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koja je trodecenijsku vlasti izgubila 2020.

Vladi Zdravka Krivokapića, koja je nakon toga izbrana podrškom proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA, a bliska je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u februaru je izglasano nepovjerenje.

I pored obaveze Crne Gore da prati spoljnu politiku Evropske unije (EU), izbjegava da potvrdi odluku o sprovođenju evropskih sankcija protiv Rusije, koje obuhvataju i zabranu emitovanja ruskih državnih medija.

I Evropska unija je više puta pozvala Vladu Crne Gore da sprovede sankcije, a šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa je sredinom marta ponovila da je praktična primjena mjera ključna, zbog čega "vlasti treba da preduzmu potrebne korake za to".

XS
SM
MD
LG