Dostupni linkovi

Oštre kazne za pedofile traže se širom Crne Gore


U Podgorici igračkama i šutnjom protiv pedofilije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

U Podgorici igračkama i šutnjom protiv pedofilije

Krajnje je vrijeme da država pooštri kazne za seksualno nasilje nad djecom, da nasilnici ne prolaze sa minimalnim ili kaznama koje su ispod zakonskog minimuma, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Kristina Mihajlović iz udruženja “Roditelji”.

Ostavljanjem plišanih igračaka to udruženje i više stotina građana protestovali su na podgoričkom glavnom trgu 12. aprila protiv seksualnog nasilja nad djecom, nezadovoljni kaznama za nasilnike. Isti protestni skupovi održani su i u Nikšiću, Tivtu, na Cetinju...

Povodi za protest

Neposredan povod za proteste je slučaj devetogodišnje djevojčice koju je nedavno u Podgorici seksualno zlostavljao dvadesetšestogodišnji komunalni policajac. Slučaj su prijavili roditelji djevojčice.

R.O. je uhapšen i sudija za istragu odredio mu je pritvor do 30 dana zbog sumnje da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Prije ovog slučaja u februaru ove godine službenik Uprave policije Z.R. uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljene polne radnje, obljube dječaka. I protiv njega je podnijeta krivična prijava.

Advokat Lazar Aković kaže da je crnogorsko zakonodavstvo predvidjelo višegodišnje kazne zatvora za pedofiliju, ali da se u praksi najčešće događa da nasilnici dobiju zatvorske kazne u rasponu od nekoliko mjeseci.

“Kazne moraju biti znatno oštrije i zakoni se moraju promijeniti jer se pedofilima mora poslati jasna poruka da će takvo devijantno ponašanje ubuduće biti oštro sankcionisano“, navodi Aković.

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, za krivično djelo “obljuba nad djetetom”, predviđene su novčana kazna i zatvorska od tri do dvanaest godina.

“Kao sudija sam sudio u tom predmetima, a kao advokat sam zastupao pedofile. Radi se o perfidnim osobama, velikim manipulatorima koji žrtvi ne ostavljaju nikakvu šansu”, kaže advokat Aković.

Protest zbog seksualnog nasilja nad djecom održan je i u Tivtu
Protest zbog seksualnog nasilja nad djecom održan je i u Tivtu

Šta se događa u praksi?

Prema dokumentu Vrhovnog suda Crne Gore „Analiza kaznene politike crnogorskih sudova u krivičnim djelima protiv polne slobode u kojima su žrtve maloljetna lica“, koji obuhvata 36 krivičnih djela iz oblasti pedofilije sve kazne izrečene u period od januara 2013. godine do marta 2018. godine, bile su blizu zakonskog minimuma.

“Upravo su tako blage kazne razlog da budemo ljuti i da tražimo da se to promijeni. Ljuti smo kao roditelji jer se predugo čeka. Prva i osnovna stvar je da pooštrimo kazne kako bi smo zaustavili ovu spiralu seksualnog nasilja nad djecom”, poručuje Kristina Mihajlović, ističući da su pojedine kazne čak i ispod zakonskog minimuma od tri godine.

Kao jedan od primjera, Mihajlović navodi slučaj iz avgusta 2018. godine, kada je Beranac K. R. osuđen na godinu zatvora zbog seksualnog zlostavljanja desetogodišnjakinje.

Iz Sudskog savjeta, koji raspolaže sa evidencijom, Radiju Slobodna Evropa je saopšteno da je od 2018. do aprila ove godine izrečeno 12 pravosnažnih presuda za krivična djela iz oblasti pedofilije. Maksimalna izrečena zatvorska kazna je bila 4 godine i 6 mjeseci, a najniža 4 mjeseca.

Da li bi registar pedofila trebalo da bude javan?

Strategijom za prevenciju i zaštitu djece od nasilja iz 2019. godine, predviđeno je da do kraja 2021. godine Crna Gora dobije registar pedofila, tj. lica osuđenih za krivična djela protiv polne slobode, počinjenih nad djecom.

Iako je inicijativu za uspostavljanje registra 2018. podnijelo udruženje “Roditelji”, Kristina Mihajlović kaže da se ne zna ko i kako može da pristupi toj bazi podataka, a nejasno je i da li će registar postati javan.

“Postoje podijeljena mišljenja o tome. Pravnici govore da je to, između ostalog i pitanje etike. Roditelji bi svakako željeli da znaju ko su ti ljudi i od koga našoj djeci prijeti opasnost. Kada se vašem djetetu dogodi nešto ovako strašno najmanje razmišljate o tome šta bi bilo etično u odnosu na nasilnika. Ipak, neka struka da svoj sud o tome”, ističe Mihajlović.

A pravnici različito gledaju na status registra.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Beogović smatra da ga ne bi trebalo javno objavljivati.

“To bi značilo jednu vrstu žigosanja, mislim da to ne bi trebalo prihvatiti jer je dovoljno da nadležni organi imaju evidenciju o tim licima, da budu pod kontrolom i da se na taj način preduprijede bolesne namjere”, rekao je Begović za portal Analitika.

Advokat Lazar Aković, međutim, poručuje da registar pedofila treba da bude javan.

“Smatram da ta baza podataka mora biti javna kako bi zaštitili djecu od pedofila u našem okruženju. Dileme oko tog pitanja su opravdane ali moj stav je da su život i zdravlje djeteta mnogo važniji i vrjedniji od onih lica koja će eventualno biti žigosana i koja vrše ovako teška krivična djela“, konstatuje Aković.

Grupa nevladinih organizacija je u decembru 2019. podnijela inicijativu za pooštravanje kazni za pedofiliju u skladu sa obavezama koje je Crna Gora preuzela na osnovu Konvencije UN o pravima djeteta, Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

Jedan od zahtjeva je bio i da se ukine mogućnost novčanog kažnjavanja za krivično djelo nedozvoljene polne radnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG