Dostupni linkovi

Bivši diplomata kojeg Crna Gora sumnjiči za špijunažu ne ostaje u pritvoru


Policija u Podgorici, ilustracija
Policija u Podgorici, ilustracija

Bivši crnogorski diplomata Radomir Sekulović, osumnjičen za špijunažu, neće ostati u pritvoru, ali ne smije napuštati kuću u kojoj živi, odlučio je istražni sudija u Podgorici.

"Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici je odbio prijedlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog R.S. zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i odredio mjeru nadzora zabrane napuštanja stana, porodične kuće na adresi na kojoj stanuje", saopšteno je u Osnovnom sudu za crnogorsku državnu televiziju.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je na ovakvu odluku sudije za istragu izjavio žalbu o kojoj će Vijeće suda odlučiti u zakonskom roku.

Nakon dvodnevne potrage za ruskim špijunima u Crnoj Gori dvoje crnogorskih državljana je uhapšeno, šest ruskih diplomata protjerano, a 28 stranaca dobilo je zabranu u ulaska u Crnu Goru, saopšteno je 30. septembra.

Akcije su, od 29. septembra, sprovodili Agencija za nacionalnu bezbjednost u saradnji sa međunarodnim partnerima i Specijalno državno tužilaštvo. Pretreseno je više lokacija u Podgorici u potrazi za dokazima koji upućuju na saradnju crnogorskih i ruskih državljana sa ruskim obavještajnim službama.

Iako nije objavljen identitet uhapšenih, naši izvori su potvrdili da se radi o crnogorskim državljanima od kojih je jedan bivši službenik Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Da se radi o penzionisanom službeniku MVP Radomiru Sekuloviću, posredno je potvrdio Milan Roćen, aktuelni savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i nekadašnji šef crnogorske diplomatije.

Roćen je u reagovanju na medijske navode u kojima je povezivan sa Sekulovićem saopštio, da je zloupotrebljeno njegovo ime u kontekstu akcije u kojoj je "za špijunažu u korist Rusije osumnjičen bivši službenik MIP Crne Gore Radomir Sekulović…".

"Radomir Sekulović je radio u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore od 2002. do 2019. godine, a ja sam bio ministar od 2006. do 2012", naveo je Roćen odbacujući navode da je Sekulović došao u ministarstvo kad je on bio ministar.

XS
SM
MD
LG