Dostupni linkovi

U Podgorici protest 'za odbranu budućnosti' 


Protesti u Podgorici, 23. februar 2022.

Novi protest protiv formiranja manjinske vlade, u organizaciji Demokrata, jedne od članica doskorašnje vladajuće većine u Crnoj Gori, održan je 23. februara u Podgorici.

Oko dvije hiljade građana nosilo je transparente "Gurajte me snažno do mjesta premijera", "Crknite, puknite, odoh s DPS-om", "Izdaja" a na protestu je bila i maskota u liku Iznoguda koji je nosio poruku "Neću vas prevariti, kunem se 21 milion puta", što je aludiranje da je predsjednik građanskog pokreta URA Drtan Abazović primio mito u iznosu od 21 milion eura.

Abazović, dojučerašnji politički partner Demokrata, je predložio formiranje manjinske vlade kao rješenje višemjesečne političke krize koja je 4. februara rezultirala smjenom Vlade Zdravka Krivokapića a tri dana kasnije i razrješenjem predsjednika parlamenta.

Protesti protiv formiranja manjiske vlade u Podgorici, 23. februar 2022.
Protesti protiv formiranja manjiske vlade u Podgorici, 23. februar 2022.

Manjinsku Vladu, kojoj se Demokrate protive, osim pokreta URA, trebalo bi da formiraju manjinske nacionalne stranke Albanaca i Bošnjaka i prosrpska Socijalistička narodna partija, a podršku u parlamentu bi trebalo da DPS Mila Đukanovića i dvije socijaldemokratske partije.

Smijenjeni predsjednik parlamenta i lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je da "izdaju ne može da oprosti", a da bi formiranje manjinske vlade bilo demokratsko posrnuće "jer bi suštinski vlast bila u rukama Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića".

"Manjinska vlada bi zavisila od DPS-a i njome bi Đukanović upravljao i određivao šta može a šta ne. Hoće da nas dijele po nacionalnom ključu, oni ne znaju definiciju građanskog društva. Ali prevarili ste se. Odbraniće Crna Gora svoju budućnost", kazao je Bečić.

Perotesti protiv formiranja manjinske vlade u Podgorici, 23. februar 2022.
Perotesti protiv formiranja manjinske vlade u Podgorici, 23. februar 2022.

Bečić je sa te funkcije smijenjen 7. februara, glasovima opozicije i građanskog pokreta URA sa kojima su, uz Demokratski front, nakon pobjede na avgustovskim izborima 2020. godine formirale vladu, smijenivši trodecenijsku vladavinu Đukanovićevog DPS-a. URA je inicirala i smjenu Vlade Krivokapića.

I prosrpski Demokratski front se protivi najavljenom formiranju manjinske Vlade zbog čega su za 24. februar najavili blokadu 17 saobraćajnica u trajanju od sat i po.

Protest protiv 'prekrajanja' narodne volje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
XS
SM
MD
LG