Dostupni linkovi

Bunt pred Skupštinom protiv 'jednovjerne Crne Gore'

Pristalice crnogorskih patriotskih organizacija protestovali su, uz paljenje baklji, ispred Skupštine Crne Gore, poručujući da ne pristaju na “sprovođenje velikosrpske politike i jednovjerne Crne Gore”. Skup je protekao bez incidenata, a tu su bili i U jednom trenutku su se ispred grade Skupštine našli i poslanici opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković.

Okupljeni su uzvikivali parole “Ne damo državu”, “Četnici”, “E viva Montenegro”, “Nije ovo Srbija”, a mogle su se čuti i psovke upućene novoj parlamentarnoj većini i Dritanu Abazoviću, potpredsjedniku Vlade, čija je partija najavila da će podržati izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Izmjenama Zakona ukidaju se odredbe koje je prošle godine usvojila bivša parlamentarna većina predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), partija predsjednika države Mila Đukanovića, a koje se odnose na preispitivanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

Od usvajanja tog zakona Srpska pravoslavna crkva (SPC) i tadašnja opozicija je organizovala konstantne proteste koji su praktično okončani nakon poraza DPS-a na izborima u avgustu. SPC je uvrejena da se zakonskim rješenjem usvojenim pre tačno godinu dana, uz inciente u crnogroskom parlamentu, pokušala oduzeti njena imovina. Nasuprot tome predstavnici ranije vlasti su bili stava da su ovim zakonom uvodili red u religijska pitanja.


XS
SM
MD
LG