Dostupni linkovi

Protest srpskih i proruskih organizacija u Crnoj Gori zbog Vladine podrške rezoluciji o Srebrenici


Protest u Podgorici protiv Vladine podrške rezoluciji o genocidu u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Prosrpske i proruske organizacije protestovale su u srijedu u Podgorici zbog najave da će Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Na protestu ispred zgrade Vlade su pozvali premijera Milojka Spajića da ne podrži rezoluciju i najavili mogućnost novih protesta ukoliko crnogorski predstavnik u UN glasa za rezoluciju.

"Cilj rezolucije je da se za ratna razaranja okrivi samo jedan narod. Rezolucija provocira nove sukobe na Balkanu", rekao je Zdravko Nišavić, jedan od učesnika protesta.

Nekoliko stotina demonstranata nosili su srpske trobojke, crkvene i zastave Srbije i Rusije.

Zgradu Vlade je obezbjeđivalo više desetina policajaca pod punom opremom.

Na pomen Vlade, premijera Spajića i predsjednika Jakova Milatovića prisutni su skandirali "izdaja", a aplauzom pozdravljali pominjanje Rusije, Kosova, Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Osim fotografija sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina, dio prisutnih je nosio majice za iscrtanim slovom "Z" - obilježjem ruske agresije na Ukrajinu.

Direktor Osnovne škole iz Plužina Milutin Mirjačić dobio je snažan aplauz kada je saopštio da ne priznaje Crnu Goru kao državu, da mu je bliska Rusija, te da ne prihvata ni individualnu krivicu u Srebrenici.

Protest u Podgorici, 22. maja 2024.
Protest u Podgorici, 22. maja 2024.

Na protest protiv Vlade Milojka Spajića pod nazivom "Zaustavimo izdaju", pozvao je portal IN4S, kojeg je Stejt Dipartment označio kao dio mreže ruskog propagandnog sistema.

Kao organizatori su navedena pravoslavna bratstva bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi "Miholjski zbor", "Stupovi" i više nevladinih organizacija sa srpskim nacionalnim predznakom.

Kao organizatori su najavljeni i Noćni vukovi, podružnica prokremaljske bajkerske organizacije u Crnoj Gori, ali na skupu nisu bili uočljivi.

Oni se oštro protive najavi Vlade da će podržati rezoluciju za koju smatraju da "označava Srbe kao genocidan narod".

Vlada Crne Gore je predložila dva amandmana na rezoluciju kojima se precizira da je "krivična odgovornost za genocid individualna i da se ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini".

Vladine amandmane na rezoluciju je oštro kritikovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji ih je okarakterisao "prljavom ulogom" i konstatovao da je Crna Gora "nečiji potrčko".

Koalicioni partneri premijera Spajića, stranke bivšeg proruskog Demokratskog fronta, bliske srpskom predsjedniku Vučiću, takođe zahtijevaju od Vlade da ne podrži rezoluciju.

Zastava Rusije, kao dio ikonografije pred Vladom Crne Gore, Podgorica, 22. maja 2024.
Zastava Rusije, kao dio ikonografije pred Vladom Crne Gore, Podgorica, 22. maja 2024.

Pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija će 23. maja na dnevnom redu biti rasprava o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, čijem se usvajanju zvanični Beograd protivi.

Rezolucijom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a sponzorisalo je preko trideset država.

Vlada Crne Gore je prethodno odbila da bude kosponzor rezolucije.

Za genocid iz 1995. godine nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu u Bosni i Hercegovini, osuđeno je više od 50 okrivljenih na ukupno oko 700 godina zatvora.

Među njima su bivši politički i vojni lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić koji su osuđeni na doživotne robije.

Policija je saopštila da skup ispred Vlade nije bio prijavljen u skladu sa zakonom.

Organizatori su naveli da će se ponovo okupiti u četvrtak 23. maja u 16 časova kada počne rasprava o rezoluciji UN u Njujorku.

XS
SM
MD
LG