Dostupni linkovi

Protest zaposlenih u kulturi ispred Vlade Crne Gore


Podgorica: Protest zbog 'anticrnogorskih kadrova' u kulturi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Podgorica: Protest zbog 'anticrnogorskih kadrova' u kulturi

Poslenici kulture organizovali su 20. septembra protest ispred zgrade Vlade Crne Gore zbog, kako su naveli, zapošljavanja "anticrnogorskih kadrova i vjerske diskriminacije u institucijama kulture i drugim državnim resorima".

Zatražili su od Vlade da smijeni ministarku prosvjete, nauke kulture i sporta Vesnu Bratić i razriješi novoimenovanu direktoricu Filmskog centra Crne Gore Aleksandru Mandarić Božović, koja nema državljanstvo Crne Gore i koja je bila kandidatkinja desničarske stranke "Dveri" na izborima u Srbiji 2012. godine.

"Ona je pripadnica ideološki neonacističke partije, koja otvoreno negira sve vezano za identitetska pitanja Crnogoraca", navedeno je u proglasu okupljenih.

Za direktoricu Filmskog centra je Mandarić Božović izabrana 16. septembra na predlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) na čelu sa Vesnom Bratić, koja je na društvenim mrežama sebe proklamovala kao "ženu četnika".

Bratić je za ministarku izabrana u Vladi Zdravka Krivokapića decembra 2020, podrškom nove parlamentarne većine koju čine zajedno prosrpski Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Okupljeni demonstranti su pjevali O bella ciao, a među transparentima su bili napisi "Popovi rano lete", "Svi Vučićevi ljudi", "Vlada bez voznog reda".

U proglasu su naveli da su od promjene vlasti očekivali "promjenu sistema bezvrijednosti".

"Umjesto toga dobili smo revanšističko - osvetnički - jednovjerski resor", navodi se u proglasu i dodaje da protestuju "protiv diskriminacije ministarke Bratić prema građanima koji su po nacionalnosti Crnogorci i svima koji ne pripadaju vjerskoj zajednici kojoj pripada ona, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC)".

Poručeno je da su okupljeni "protiv nepotističkog i partijskog zapošljavanja, uhljebljavanja kadrova kojima je ključna referenca veza sa svešteništvom SPC, učešće na litijama i pripadnost određenim nacionalnim partijama".

Transparenti na protestu ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, 20. septembar
Transparenti na protestu ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, 20. septembar

Protestu je prethodilo otvoreno pismo državnim čelnicima koje je potpisalo preko 80 stvaralaca u kulturi, a u kojem je ocijenjeno da je imenovanje Mandarić Božović nezakonito, te da predstavlja ponižavanje struke i atak na kulturnu scenu.

Navode da direktorica Filmskog centra ne zadovoljava zakonske uslove za tu funkciju, te da takva kadrovska logika stavlja politiku iznad kulture.

"Novoimenovana direktorica Mandarić Božović je bila na listi Dveri, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda. Samo pripadnost ovakvim ideološkim i političkim stavovima više je nego dovoljna diskvalifikacija gospođe Mandarić za bilo koju javnu funkciju u svakoj državi koja drži do osnovnih civilizacijskih vrijednosti", navodi se u otvorenom pismu od 19. septembra.

"Ovo imenovanje nije samo ponižavanje struke i rušenje institucije kulture, nego i dubok civilizacijski pad i slom", naveli su potpisnici, uz poziv premijeru Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću da hitno preispitaju tu "nezakonitu i neprihvatljivu odluku".

XS
SM
MD
LG