Dostupni linkovi

Protest DF: Za fer izbore, protiv političke korupcije i kriminala


Ispred sjedišta Skupštine Crne Gore u Podgorici završen je politički dio protesta opozicionog Demokratskog fronta protiv Vlade premijera Mila Đukanovića. Uz prisustvo nekoliko hiljada građana pristiglih iz svih gradova Crne Gore, iznijeti su zahtjevi do čijeg ispunjenja će protesti trajati.

Zahtjevi Demokratskog fronta su ostavka Vlade premijera Mila Đukanovića i formiranje prelazne Vlade koja bi organizovala fer i poštene parlamentarne izbore. Čelnici Demokratskog fronta su saopštili da će protestovati danonoćno dok zahtjevi ne budu ispunjeni i očekuju masovnu podršku građana. U tom cilju najavljeno je dopremanje i podizanje šatora ispred sjedišta Skupštine Crne Gore. Ni jedna opoziciona stranka nije se priključila organizaciji protesta protiv Vlade, samo su funkcioneri Socijalističke narodne partije prisutni u svojstvu građana kao i nekoliko nezavisnih poslanika.

Predsjednik NOVE Andrija Mandić je u više navrata apelovao na druge opozicione lidere da im se pridruže.

FOTOGALERIJA: KAMP NA ULICI DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA


Potpredsjednik Pokreta za promjene i potpredsjednik Skupštine Branko Radulović je čelnike vladajuće Demokratske partije socijalista nazvao lopovima i pozvao ih da „vrate pare“.

Predrag Bulatović iz DNP je saopštio da je večerašnji skup najveći od mitinga koji su održavani u vrijeme referenduma o nezavisnosti.

Lider PZP Nebojša Medojević je pozvao građane na svakodnevni protest, konstatujući da državu uništava politička korupcija i kriminal.

Milan Knežević predsjednik DNP je rekao da je cilj demontiranje Đukanovićevg režima.

Jake policijske snage obezbjeđuju kompletan centar Podgorice. Zgrada parlamenta i ostala sjedišta institucija su oivičena metalnim ogradama, a prisustvo sprecijalne policije pod punom opremom je veliko, uz prisustvo oklopnih vozila. U blizini mjesta protesta spremne su vatrogasne jedinice. O bezbjednosti skupa je najviše bilo riječi posljednjih dana. Iz policije je bilo saopšteno da imaju informacije da će biti pokušaja napada na policiju i institucije, što je iz Demokratskog fronta demantovano. Čelnici Fronta su istovremeno saopštili da oni imaju informacije da će u skup biti ubačeni provokatori koji će započeti incidente kako bi protest bio kompromitovan.

Prisutni su razvili crnogorske, srpske, bošnjačke, ruske i grčke zastave. Transparenti su uglavnom sadržali oštre kritike u odnosi na aktuelnu vlast, primjećene su slike sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Skup je prošao uz par manjih incidenata u kojima je neko iz mase gađao policiju flašama, na šta su organizatori oštro reagovali.

Nakon oficijelnih govora, binu ispred Skupštine preuzeli su pjevači, a u parku preko puta Skupštine i na ulici pored Centralne banke postavljeni su šatori u kojima demonstranti ostaju do ispunjenja zahtjeva.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG