Dostupni linkovi

Zahtijev za razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore


Predlog za smjenu predsjednika parlamenta dolazi nakon tri inicijative kojima se traži izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore Zdravka Krivokapića
Predlog za smjenu predsjednika parlamenta dolazi nakon tri inicijative kojima se traži izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore Zdravka Krivokapića

Opozicione stranke podnijele su 21. januara inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

Inicijativu je potpisalo ukupno 38 poslanika opozicije - Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrate Crne Gore, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

Predlog za smjenu predsjednika parlamenta Alekse Bečića dolazi nakon tri inicijative kojima se traži izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore Zdravka Krivokapića, skraćenje mandata Skupštini Crne Gore i razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Glasanje o nepovjerenju Vladi Crne Gore zahtjeva Građanski pokret Ura Dritana Abazovića i kompletna opozicija, a razrješenje potpredsjendika Abazovića i skraćenje mandata Skupštini zahtijeva premijer Krivokapić.

Bečić je za predsjednika Skupštine Crne Gore izabran 23. septembra 2020. godine na konstitutivnoj sjednici na kojoj je formirana parlamentarna većina prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Oni su na avgustovskim izborima 2020. zajedno osvojili 41 od 81 poslaničkih mjesta, čime je nakon tri decenije Demokratska partija socijalista prešla u opoziciju.

Reagujući na inicijativu, Bečić je na Twitteru objavio da će mu biti "čast da bude smijenjen zbog ideje, a ta ideja je da bude narodna, a ne mafijaška volja".

U obrazloženju inicijative za Bečićevu smjenu se, između ostalog, navodi da za vrijeme njegovog mandata Skupština nije uspjela da ostvari jednu od osnovnih funkcija – ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Ocjenjuje se da je u ovom sazivu Skupština nazadovala u oblasti vladavine prava i da je najveći razlog tome “nespremnost predsjednika Skupštine Alekse Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čelnika u pravosudnom sistemu.

Da je evropski put Crne Gore zaustavljen, najbolje govori poslednji izvještaj Evropske komisije, smatraju potpisnici inicijative.

“Aktuelni predsjednik Parlamenta je svoju funkciju obavljao u interesu svoje partije i lične promocije, a ne u interesu države i ostvarivanja ključnih državnih ciljeva”, zaključuje se u inicijativi.

Podsjetimo, Bečić je nakon Inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića poručio da je u Crnoj Gori na sceni “najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izborne volje građana i svih postulata demokratije”.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je do sada sazvao tri vanredne sjednice Parlamenta za 3. i 4. februar.

Najprije će se 3.februara razmatrati razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i Krivokapićev predlog za izbor novog vicepremijera, a za tu funkciju on je predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Narednog dana 4. februara će se odlučivati o skraćenju mandata Skupštine, a potom o nepovjerenju Vladi.

XS
SM
MD
LG