Dostupni linkovi

Crnogorska opozicija i URA izabrali predsjednika izborne komisije


Izbori u Crnoj Gori, avgust 2020.

Skupština Crne Gore izabrala je 8. decembra Nikolu Mugošu za novog predsjednika Državne izborne komisije.

Za izbor Mugoše glasale su sve opozicione stranke i poslanički klub vladajućeg Građanskog pokreta URA, što je izazvalo oštro nezadovoljstvo ostalih vladajućih partija predvođenih Demokratskim frontom (DF).

Tijesnu vladajuću većinu u crnogorskom parlamentu imaju Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA koji su na izborima avgusta prošle godine, nakon tri decenije poslali Demokratsku partiju socijalista u opoziciju.

Mjesto predsjednika Državne izborne komisije Crne Gore je ostalo upražnjeno od 17. juna ove godine kada smjenjen tadašnji predsjednik Aleksa Ivanović koji je bio izabran većinom bivše vlasti.

Obrazlažući zbog čega je URA za čelnika Državne izborne komisije podržala Mugošu, zajedno sa opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS), poslanik URA Miloš Konatar je saopštio da je odluka donijeta na osnovu stručnosti i profesionalizma kandidata, i zbog preporuke Evropske komisije, da se "finalizuje izbor politički neutralnog i kompetentnog predsjednika Državne izborne komisije".

Na drugoj strani poslanici vladajućeg Demokratskog fronta su otvorili pitanje da li je URA promijenila političku stranu, podržavši Nikolu Mugošu zajedno sa opozicijom predvođenom DPS predsjednika Mila Đukanovića.

Ranije 8. decembra je Administrativni odbor predložio da Skupština imenuje za predsjednika DIK-e Nikolu Mugošu.

Za njega su na Odboru glasali poslanici vladajuće URA, te opozicionih partija - Demokratska partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke.

Ostali članovi Odbora iz vladajućih partija - Demokratskog fronta, Demokratska i Socijalističke narodne partije koja je dio koalicije predvođene DF su glasali za kandidata Nikolu Medojevića, koji nije dobio dovoljno glasova zbog čega se na plenumu o njemu nije glasalo.

U biografiji Nikole Mugoše se navodi da je magistar izbornih sistema i učesnik više posmatračkih misija, a da je pravni savjetnik u Državnoj izbornoj komisiji od 2015.godine.

XS
SM
MD
LG