Dostupni linkovi

U Crnoj Gori ponovo obavezne maske, raste broj zaraženih od COVID-19


Zbog povećanog broja inficiranih, u Crnoj Gori je od 29.jula obavezno nošenje zaštitnih maski od korona virusa u javnim prostorima

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je od 29.jula uveo nove protivepidemijske mjere za sprječavanje korona virusa koje se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski u javnim prostorima.

Nošenje maski je obavezno u ustanovama javne uprave, prodavnicama prehrambene robe, apotekama i benzinskim stanicama. Takođe, obavezno ih je nositi u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama.

Nove epidemiološke mjere važit će do 12. avgusta.

U Crnoj Gori je trenutno aktivno 6.398 slučajeva korona virusa, a hospitalizovano je 82 pacijenata. Na dnevnom nivou zarazi se više od hiljadu stanovnika.

Inficirani uglavnom imaju blaže kliničke slike, što je karakteristično za dominantni Omikron soj virusa, u odnosu na prošlogodišnji Delta soj, koji je bio četiri puta smrtonosniji, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić.

Iz IJZ su ponovo pozvali građane da se vakcinišu protiv COVID-19, a da svoju treću ili četvrtu buster dozu prime najmanje tri mjeseca nakon kompletne vakcinacije ili infekcije.

Dodaju da to naročito važi za rizične grupe - starije od 65 godina, osobe lošeg imuniteta i one sa hroničnim bolestima.

"Od ukupnog broja preminulih, 72 odsto su bile nevakcinisane osobe", kazao je direktor IJZ Igor Galić.

Prema njegovim riječima, u Crnu Goru je kupovinom i donacijama dopremljeno oko milion doza vakcina, a zbog isteka roka trajanja, uništeno je 27. 754 doza.

Pravo građana je bilo da prihvati ili ne prihvati vakcinu, kazao je Omeragić.

"Ja to mogu da prihvatim, ali neću da opravdam ni kao ljekar, ni kao odgovorni građanin, jer treba postići kolektivni imunitet", rekao je Omeragić.

U Crnoj Gori je drugu dozu protiv korona virusa primilo oko 46 odsto građana, a treću svega 16 odsto.

Od početka pandemije oporavilo se 247.384 građana, a 2.742 osobe su preminule.

XS
SM
MD
LG