Dostupni linkovi

Policija spriječila napad na predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića na Cetinju


Policija na Cetinju obezbjeđuje prolaz za predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića. Foto: RTV Cetinje.
Policija na Cetinju obezbjeđuje prolaz za predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića. Foto: RTV Cetinje.

Predsjednički kandidat "Pokreta Evropa sad" Jakov Milatović, uz pomoć obezbjeđenja i policije, uspio je da uđe u Sportski centar na Cetinju jer je ispred protestvovala grupa građana koja se protivila održavanju njegove konvencije.

Dok je Milatović sa obezbjeđenjem prolazio kroz policijski špalir, okupljeni su nasrtali pokušavajući da udare predsjedničkog kandidata.

Uprava policije saopštila je da je 10.marta u večernjim satima, uoči održavanja promotivnog skupa, oko 50 građana pokušalo da spriječi Milatovića da uđe u objekat održavanja skupa.

"Tom prilikom došlo je do guranja mase, a teže posljedice spriječila je policija i omogućila da se skup održi. Policija će izvršiti uvid u materijal sa video nadzora i sa događajem upoznati tužioca", saopšteno je iz Uprave policije.

Radio televizija Cetinje je emitovala snimak sa lica mjesta.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je između ostalog pisalo: "Pa što ako pogine deset Crnogoraca", što je navodna Milatovićeva izjava tokom nemira 5. septembra 2021. godine na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita Srpske pravosavne crkve u Crnoj Gori Joanikija.

Milatović je tada bio ministar u Vladi Zdravka Krivokapića koja je odobrila intervenciju policije u kojoj je povrijeđeno više desetina ljudi, a na grad bačene ogromne količine suzavca.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Pokret Evropa sad je, povodom napada na njihovog kandidata, saopštio kako osnovano sumnjaju da su provokacije bile naručene od političkih subjekata koji su odgovorni za ekonomsku i privrednu devastaciju Cetinja.

"Relativno mirna kampanja kojom dominiraju ekonomske teme, nije u interesu onima koji su tri decenije vladali zahvaljujući podjelama. Današnji incident je samo jalovi pokušaj da se zaostre tenzije i naša zemlja vrati u nestabilnost", naveli su iz Pokreta.

Napad na Jakova Milatovića , oštro je osudio i premijer Dritan Abazović koji je naveo da od nadležnih očekuje hitno procesuiranje svih odgovornih lica.

Ministarstvo pravde Crne Gore osudilo je napad na Milatovića, i pozvalo nadležne institucije na "hitnu reakciju".

Demokratska partija socijalista (DPS), predsjednika Mila Đukanovića navela je da oštro osuđuje prijetnje predsjedničkim kandidatima i incident koji se dogodio na Cetinju, pozvavši na smirivanje strasti u predstojećoj kampanji.

"Razumijemo gnijev građana Prijestonice, ali ni u jednoj situaciji, nasilje nije rješenje, te pozivamo sve da političke stavove iskazuju nenasilno i tamo gdje treba – na biralištima 19. marta", naglasio je funkcioner DPS, Miloš Nikolić.

Predsjednički izbori 19. marta.

Predsjednički izbori se održavaju u ambijentu institucionalne i političke krize. Vlada Dritana Abazovića je u avgustu prošle godine izgubila povjerenje, a stranke parlamentarne većine nijesu uspjele da konstituišu novu.

Ovo su prvi izbori na nivou države od smjene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista avgusta 2020. kada su proruski Demokratski front, Demokrate i pokret URA osvojili većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG