Dostupni linkovi

Policijske racije zbog mafijaških obračuna u Podgorici


Ilustrativna fotografija iz jedne od akcija podgoričke policije
Ilustrativna fotografija iz jedne od akcija podgoričke policije

Nakon sve češćih eksplozija, ubistava ili pokušaja ubistava, kao i vatrenih obračuna, najprije na primorju, a onda i u glavnom gradu, napokon je došlo do čistki u crnogorskoj policiji. Smjene i dobrovoljne ili prinudne ostavke počele su da pljušte iz samog vrha Uprave policije, ali i sa čelnih pozicija u gradovima gdje se bezbjednosna situacija znatno pogoršala.

Ministar unutrašnjih poslova iz redova vladajućeg Demokratske partije socijalista (DPS) Mevludin Nuhodžić, gostujući sinoć na Televiziji Vijesti, najavio je pojačane aktivnosti policije koje uključuju i racije, a povodom sve komplikovanije bezbjednosne situacije u glavnom gradu, gdje je u samo tri mjeseca odjeknulo sedam eksplozija, odnosno bombaških napada.

"Policija mora pojačati svoj operativni rad. Mora biti proaktivna, mora kontrolisati, posebno kontrolisati bezbjednosno interesantna lica", kazao je ministar.

Njegove najave su pretočene u djelo, pa je Uprava policije u današnjem saopštenju potvrdila da je sinoć obavljala pojačanu kontrolu saobraćaja i racije u pojedinim lokalima u Podgorici, te da su te aktivnosti usmjerene na kontrolu bezbjednosno interesantnih lica.

Cilj je zaustavljanje mafijaških obračuna, koji su se u posljednje vrijeme u glavni grad preselili sa primorja. Na crnu hroniku u noći sa subote na nedjelju nadovezao se još jedan pokušaj ubistva, kada je nepoznati napadač u centru grada, pucnjima iz sačekuše, teško ranio bivšeg kik boksera Mirka Vlahovića.

Sve to dovelo je do niza ostavki i novih postavljenja na značajne položaje u vrhu crnogorske policije, ali i centrima bezbjednosti Podgorice, Kotora i Bara.

Na direktno pitanje zašto nije smijenjen sam direktor Uprave policije Slavko Stojanović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić izjavio je da Stojanović korektno radi svoj posao.

"U njegovom vremenu je, po nekim drugim oblastima, policija postigla značajne rezultate. Kada je Crna Gora bila na izazovima, Uprava policije je svoj posao odradila korektno. Radi se o čovjeku koji je profesionalac", rekao je ministar Stojanović.

Odgovornost je na direktoru

Bivši ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović iz opozicionog Demosa, koji je tu funkciju obavljao za vrijeme kratkog mandata tzv. Vlade izbornog povjerenja, za Radio Slobodna Evropa naglašava kako je moralo doći do kadrovskih promjena u samom vrhu crnogorske policije.

"Učinjene promjene u policiji mene ne impresioniraju, iz razloga što se krenulo naopakim redom. Pošto je borba protiv organizovanog kriminala centralizovana u nekoliko sektora Uprave policije, onda i odgovornost mora biti na državnom nivou. Suštinski, ja ne vidim da je time napravljen ozbiljan iskorak. Naprotiv. Takva borba za nove i bolje kadrove mora početi od glave, ako smijem tako reći. Definitivno, odgovornost u policiji i po ovlašćenjima je na direktoru policije", komentariše Danilović.

I koordinator pravnog tima nevladine organizacije Građanska alijansa Zoran Vujičić ukazuje da čistke u redovima policije nije trebalo da zaobiđu naodgovornijeg u njenoj hijerarhiji.

"Direktora Uprave policije, koji i dalje ne pomišlja da ponudi ostavku iako i dalje ima toliko razloga za to, posebno u prethodnom periodu. Situacija, po meni, mora da se sistemski riješi, odnosno na neki drugi način. Prije svega saradnja institucija mora biti unaprijeđena, kaznena politika mora biti mnogo oštrija", ocjenjuje Vujičić.

Duško Marković: Situacija je odlična, šta fali?
Duško Marković: Situacija je odlična, šta fali?

Istovremeno sa pogoršanom bezbjednosnom situacijom u glavnom gradu, premijer i šef svih bezbjednosnih službi u Crnoj Gori Duško Marković u petak je, u hodu, uzgred, pred crnogorskim novinarima iznio svoje viđenje bezbjednosnih prilika, koje je naišlo na zaprepašćenje dijela političke i laičke javnosti.

"Situacija je odlična, šta fali?", lakonski je odgovorio Marković na pitanje novinara.

Bilo kako bilo, ministar policije Mevludin Nuhodžić optimista je da će, kako je najavio, kontinuirane kadrovske promjene u policiji, njen veći angažman na prevenciji kriminala, ali i profesionalnije djelovanje tužilaštva i sudstva, dati opipljive rezultate.

"I naša ambicija, sa ovim kadrovskim promjenama, jeste da se unese nova energija koja će dati bolje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, iako ta borba nije nimalo lak posao. Ona je izuzetno teška i složena. Organizovani kriminal je transnacionalni kriminal, dobro je umrežen, sa snažnom logistikom, sa izvršiocima koji su uglavnom sa strane. Tako da je borba protiv organizovanog kriminala vrlo teška", kaže ministar.

Parada za javnost

Naši sagovornici su, međutim, skeptični da će crnogorska policija postići konkretne rezultate u borbi protiv narastajućeg kriminala. Za Zorana Vujičića, sinoćnji izlazak policije na podgoričke ulice samo je uplašio obične građane.

"A ne one zbog kojih su policajci izašli na teren. Da bi se iole postigli rezultati, policija mora, prije svega, iz svojih redova da se očisti od osoba koje odaju informacije i kriminalcima, pa tek onda da krene u ozbiljniju borbu protiv kriminala", konstatuje Vujičić.

Goran Danilović pojačano patroliranje policije u glavnom gradu ocjenjuje kao neprimjereno i podsjeća da slična demontracija policijske moći, ne tako davno, u Kotoru nije dala nikakve rezultate. Umjesto toga, prema njegovim riječima, treba direktno pratiti aktivnosti bezbjednosno interesantnih osoba, tokove novca, djelovati proaktivno i preventivno.

"Izuzev pokazne vježbe i parade za javnost, takve akcije neće donijeti nešto novo i korisno. Suštinski, mora se raditi tiho i rezultat će doći. Ne odmah, ali nakon mjeseci upornog rada svakako. Ovako ne. Ako izađete na ulicu sa toliko policije onda možete očekivati da će kriminalci ostati u svojim toplim domovima. Kada se takve stvari rade onda se rade bez najave. A ako ih najavite, onda to nijeste uradili da bi ste pobijedili organizovani kriminal, nego da bi ste ubijedili javnost kako je bezbjednosna situacija u zemlji odlična", zaključuje Danilović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG