Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje povratniku iz Sirije: 'Nisam bio borac IDIL-a'


Beharović negirao da je učestvovao u borbama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

U podgoričkom Višem sudu održano je prvo suđenje za nelegalno učešće u militantnoj organizaciji "Islamska država" (IDIL). Pred sudijom Biljanom Uskoković iskaz je dao optuženi Hamid Beharović iz Ulcinja koji je sa nevjenčanom suprugom boravio na teritoriji pod kontrolom IDIL-a više o godinu dana. Beharović je negirao da je učestvovao u borbama i negirao da je nosio oružje tokom boravka u gradu Mindžib koji je bio pod kontrolom IDIL-a.

Govoreći o svom boravku na teritoriji pod kontrolom "Islamske države" od aprila 2015. godine pa do maja 2016. optuženi za krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama, Ulcinjanin Hamid Beharović je saopštio da tokom tog perioda nije pripadao organizaciji "Islamska država" niti je bio u tim vojnim formacijama. Odlazak u Siriju i teritoriju pod kontrolom "Islamske države", Beharović je pravdao isključivo vjerskim razlozima.

Optužnica Specijalnog tužilaštva Beharovića tereti da se, "protivno pravilima međunarodnog prava, pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji – terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta, tako što je sa nevjenčanom suprugom i maloljetnom kćerkom otputovao iz Podgorice za Tursku, gdje je stupio u kontakt sa neidentifikovanim članovima terorističke organizacije IDIL koji su ga prebacili u Siriju". "Tamo mu je dodijeljena kuća gdje je ugošćavao druge borce terorističke organizacije i više puta obilazio stražarska mjesta terorističke organizacije na granici sa Turskom gdje je upotrebljavao oružje", navodi se u optužnici.

Beharović je negirao navode optužnice, navodeći pred sudijom Biljanom Uskoković da je iz vjerskih ubjeđenja pošao u Siriju, jer je čuo da je tamo uspostavljen šerijat, te da će moći bez ograničenja da živi vjerskim životom. On je u potpunosti negirao da je imao dodir sa oružjem i "Islamskom državom".

Na sudu se sa Beharovićem pojavila kao svjedok i njegova nevjenčana supruga
Na sudu se sa Beharovićem pojavila kao svjedok i njegova nevjenčana supruga

Na put u Siriju je, kako je rekao, pošao na poziv Mirze Haklaja koji je u međuvremenu poginuo kao borac "Islamske države". Sve vrijeme boravka u Siriji, Beharović je, kako je rekao, tražio način i dopuštenje tamošnjih vlasti da napusti tu teritoriju i vrati se u Crnu Goru. Uspjeli su tako što je Beharović, kako tvrdi, platio sirijskom čobaninu da ih prevede preko minskih polja do granice sa Turskom. Beharović je po pristizanju u Crnu Goru proveo mjesec dana u pritvoru prošle godine.

Kao svjedok pred sudijom se pojavila i Beharovićeva nevjenčana supruga Emina Kerima iz Bara, koja je takođe saopštila da njen suprug nije pošao u Siriju iz drugih ubjeđenja osim vjerskih. Emina Kerima je tokom identifikacije i cijelog procesa davanja iskaza morala da skloni nikab sa lica.

Na pitanje sutkinje Biljane Uskoković čime se bavila u gradu Mindžibu i šta je njen suprug radio Kerima je rekla da je radila poslove u kući, nisu imali ni struje ni vode, a živjeli su od pomoći koju su im tamošnje vlasti povremeno davali u iznosu od 50 dolara, te da je njen suprug konstantno tražio način da izađe sa te teritorije. U međuvremenu su potvrdili da su se viđali sa osobama sa prostora Balkana, a koji su u optužnici označeni kao borci IDIL-a. U optužnici Specijalnog tužilaštva se kao borci IDIL-a navode: Adem Mustafić, Omar Redžepagić, Džemal Camović, Damir Slaković, Damir Muratović.

Optuženi Beharović i njegova supruga su potvrdili da su doživjeli bombardovanje i da su imali saznanja o posledicama kažnjavanja po šerijatskom zakonu, odnosno da su znali za leševe i krvave tragove po ulicama grada Mindžiba. Beharoviću se suđenje nastavlja u oktobru.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG